Motilium mogelijk binnenkort op voorschrift
Foto: rr

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen beveelt aan om een voorschrift te verplichten voor medicijnen die domperidon bevatten, zoals het maagmedicijn Motilium en sommige generieke geneesmiddelen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx dinsdag geantwoord op een vraag van senator Louis Ide (N-VA).

In recente literatuur wordt geschreven over risico's op hartziekten die mogelijk verband houden met het gebruik van medicijnen die domperidon bevatten.

Er zijn nog steeds studies gaande, maar sinds eind 2011 ‘zijn er enkele Belgische gevallen van ernstige hartaandoeningen gemeld waar de rol van domperidon niet uitgesloten kan worden', zo bevestigde Onkelinx. Ide van zijn kant citeerde enkele vorsers die gewag maken van 300 doden per jaar in België.

Volgens het federale agentschap bestaat het risico dat domperidon ‘symptomen van ernstige aandoeningen maskeert en de correcte diagnose vertraagt'. Het agentschap zal zijn recente aanbeveling doorsturen naar de betrokken bedrijven. Zij beschikken over een maand tijd om hun argumenten over te maken. Indien nodig zal de commissie die zich bij het agentschap buigt over geneesmiddelen voor menselijk gebruik het dossier opnieuw bestuderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in