Het Gentse buurtcomité Buitensporig heeft dinsdag ongeveer 300 bezwaarschriften ingediend tegen de bouwaanvraag voor twee woontorens van 90 en 70 meter hoog vlakbij het Sint-Pietersstation. Buitensporig hoopt dat het Gentse schepencollege de bouwvergunning weigert, zoals ze onlangs deed met de bouwaanvraag voor een 'diamantvormig' kantoorgebouw in die buurt.

'Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan spreekt over maximum twee torens in die zone', verduidelijkt Dirk Van Gijseghem namens Buitensporig. 'Met deze bouwaanvraag zullen drie torens gebouwd kunnen worden en er zijn al plannen voor nog een vierde torengebouw.'

Het buurtcomité vraagt zich af of het wenselijk is dat er op die plaats, een knooppunt van openbaar vervoer, voornamelijk woningbouw zou komen. Slechts 7.100 van de 26.100 vierkante meter is als kantoorruimte gepland. Buitensporig vreest op die plaats voor een 'buitenproportionele densiteit' van gebouwen en wijst op het gebrek aan publieke ruimte, amper 56 vierkante meter.

Het buurtcomité merkt op dat de schaduw van de torens over de Rijsenbergwijk zal vallen. Het vraagt zich af welke milderende maatregelen genomen worden voor de geluidsimpact van het station. Ook zijn er volgens het comité geen maatregelen gepland om de windimpact op te vangen.

De bouwaanvraag werd gedaan door de nv SOFA. Het Gentse schepencollege moet zich over de aanvraag buigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig