De favoriete aandelen van Paul D'Hoore
Foto: BDW
Na het goede beursjaar 2012 neemt stilaan de belangstelling weer toe voor beleggen in aandelen. PAUL D'HOORE ziet het ook aan de koerscapriolen van sommige aandelen.

Vermeldingen in aankooplijstjes leiden weer tot beursstijgingen die één of enkele dagen duren. Als belegger kies je natuurlijk beter voor aandelen die het één of enkele jaren goed doen. Dat zou wel eens het geval kunnen zijn met onderstaand vijftal.

Ageas

Ageas is de verzekeringsholding die overbleef na het uiteenspatten van de financiële groep Fortis in 2008. In België is Ageas via AG Insurance marktleider in individuele levensverzekeringen. De verzekeringsholding is actief in een dozijn landen en staat ook sterk in het Verre Oosten (China, Maleisië, India en Thailand).
De groep is winstgevend (al 2,17 euro winst per aandeel in de eerste negen maanden van het boekjaar 2012) en zit op een berg cash van 1,4 miljard euro. Ageas gebruikt de cash om voorzichtig kleine overnames te doen, maar ook om eigen aandelen in te kopen en te vernietigen. Op die manier zal de toekomstige winst over minder aandelen verspreid moeten worden (waardoor het dividend per aandeel kan stijgen).
Ageas heeft de intentie 10 % van zijn eigen aandelen in te kopen. Op dit moment zit Ageas aan 3,08 %. Er valt dus nog heel wat in te kopen.
De boekwaarde ligt in de buurt van 40 euro per aandeel. Je kan het aandeel dus nog altijd kopen tegen iets meer dan de helft van zijn boekwaarde. Wel bestaat de vrees dat Ageas nog aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor de vroegere beslissingen bij Fortis. Die vrees lijkt overtrokken en zit ruimschoots verrekend in de huidige beurskoers.

Barco

Eric Van Zele, de topman van Barco, is zopas verkozen tot Manager van het Jaar. In het verleden zijn nogal eens managers uitverkoren toen hun bedrijf een piekmoment beleefde en het aandeel op zijn top stond. Dat lijkt bij Barco nog helemaal niet het geval.
Barco profiteert nog altijd van de veralgemeende digitalisering van bioscopen, maar Van Zele heeft ook alle andere divisies naar een leiderspositie in de wereld gemanoeuvreerd. Toch noteert het bedrijf tegen minder dan tien keer de verwachte winst. Dat is uitzonderlijk goedkoop voor een technologiebedrijf. Mogelijk wordt Barco herontdekt door de internationale beleggers en dan kan de beurskoers fors hoger. Als het aandeel zo goedkoop blijft noteren, zou het bedrijf ook in het vizier van concurrenten of investeringsmaatschappijen kunnen komen.

Bekaert

Het West-Vlaamse staaldraadbedrijf is helemaal uit de gratie van de beleggers. Daardoor kan het aandeel gekocht worden onder zijn boekwaarde (26,45 euro per aandeel). Wellicht is 2013 het laatste jaar waarin dat nog mogelijk is. Tegen 2014 wil Bekaert zijn rendabiliteit hersteld zijn. Het bedrijf mikt daarvoor op een bedrijfswinstmarge (ebit-marge) van 7 à 9 %. In de eerste helft van 2012 kwam Bekaert maar aan een ebit-marge van 0,2 %. Het herstelpotentieel is dus nog heel groot.
In afwachting zal Bekaert doorgaan met het betalen van een dividend van 1 euro bruto. Bij de huidige beurskoers geeft dat een dividendrendement van meer dan 3 % netto.

Econocom

Econocom is de grootste Europese dienstengroep in het beheer van informatie- en telecominfrastructuur voor ondernemingen. Het aandeel was in 2012 bij de uitblinkers en is daardoor niet echt goedkoop meer. Maar bedrijven zullen in de toekomst hun informatica- en telecominfrastructuur wel op peil moeten houden. Econcom zorgt ook voor de financiering daarvan.
Voor 2012 wordt een winst verwacht van 0,50 euro per aandeel. Je betaalt op de beurs dus zowat 11 keer de winst van 2012.
Econocom doet geregeld kleinere overnames, zoals eind vorig jaar nog France Systèmes,
de grootste Apple reseller in Frankrijk bij bedrijven en overheden. Zo blijft Econocom groeien in omzet en winst.

RTL

Een belegger moet in zijn portefeuille ook oog hebben voor overnamekansen. De mogelijkheid bestaat dat RTL in 2013 eindelijk van de beurs wordt gehaald.
De grootste radio- en televisiegroep van Europa is al voor meer dan 90 % in handen van de Duitse mediagroep Bertelsmann. De Duitsers hebben met hun (verwachte) overnamebod wellicht gewacht op de aanpassing van de overnamewetgeving in Luxemburg (waar RTL is gevestigd). Die aanpassing van de overnamewetging is vorig jaar gebeurd en maakt het nu ook in Luxemburg mogelijk de laatste koppige aandeelhouders (die hun aandelen niet willen verkopen) uit te roken.
Het stijgingspotentieel voor het aandeel RTL is niet zo groot meer. En het is ook niet zeker dat er een overnamebod komt. Maar als zo’n bod uitblijft, ontvang je nog altijd een dividend van meer dan 4 % netto.

Paul D'Hoore is journalist bij VTM en uitgever van het blad Beurssucces