‘Honderd rijkste mensen kunnen armoede vier keer de wereld uithelpen'
Het jaarinkomen van de honderd rijkste mensen ter wereld, zo'n 240 miljard dollar, kan vier keer de armoede de wereld uithelpen. Dat blijkt uit een rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam International, dat maandag gepubliceerd werd. Oxfam benadrukt dat de grote ongelijkheid nefast is voor de wereldeconomie en dat het de taak is van de wereldleiders om de kloof kleiner te maken.

De honderd rijkste mensen hebben hun inkomen in de laatste 20 jaar met 60 procent zien stijgen, terwijl de economische crisis steeds erger wordt.

'Het feit dat het grootste deel van de rijkdommen behoort tot een klein percentage van de wereldbevolking, zorgt ervoor dat de economische activiteit achteruit gaat en dat het leven voor alle andere mensen moeilijker wordt', zegt Jeremy Hobbs, de voorzitter van Oxfam International. 'Vooral de mensen die zich onderaan de economische ladder bevinden, worden benadeeld.'

Ofxam wil dan ook dat de leiders een voorbeeld nemen aan landen zoals Brazilië, die snel gegroeid zijn terwijl de ongelijkheid minder werd.

'We hebben nood aan nieuwe globale afspraken om de kloof tussen arm en rijk, die al jaren aan het groeien is, opnieuw te verkleinen', zegt Hobbs. 'Van belastingsparadijzen tot zwakke arbeidswetgevingen, de rijksten profiteren van het economische systeem dat volledig in hun voordeel werkt. Het wordt tijd dat de leiders het systeem hervormen, zodat het voordelig wordt voor de gehele mensheid en niet enkel voor de elite.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig