Open VLD boos om 'dictaat' van N-VA rond gouverneurschap
Gwendolyn Rutten (Open VLD) Foto: bdw
In een persbericht klinkt het dat Open VLD 'niet meespeelt met het spelletje' van de N-VA rond de voordracht van een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. 'Misschien heeft de N-VA niet de gewoonte om te overleggen, maar in een democratie hoort dat zo', aldus voorzitster Gwendolyn Rutten. De liberalen kondigden dan ook aan niet te zullen instemmen met de voordracht.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is het niet eens met de werkwijze van de N-VA. Zonder overleg droeg die partij Jan Briers voor als nieuwe gouverneur voor de provincie Oost-Vlaanderen, ter opvolging van de pensioengerechtigde André Denys (Open VLD). 'Wij stappen niet mee in dit soort spelletjes', klinkt het. Bij Open VLD vindt men dat er overleg aangewezen is 'in plaats van een eenzijdig dictaat'.

Daarom kondigt de partij aan niet te zullen instemmen met de voordracht van N-VA. 'Een minimum aan beleefdheid is in dit soort zaken niet te veel gevraagd. Wie vlotte procedures wil, moet ook het overleg en de geplogendheden respecteren', aldus Rutten.

'Slecht bestuur'

'Het dictaat van N-VA [...] is ook slecht bestuur', benadrukt Rutten de nood aan samenwerking. 'Een gouverneur heeft de opdracht om de uitvoering en de toepassing van federale regelgeving te verzekeren. Het gaat om een heel verscheiden takenpakket. Het gaat dus niet om zomaar een post, maar om belangrijke taken, mensen en middelen. Daar speel je niet mee en daarom stapt Open Vld niet mee in tactische spelletjes.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in