Van Besien: ‘Geen marxisme, wel laxisme bij regering'
Foto: BELGA

Groen-voorzitter Wouter Van Besien zei zaterdag in zijn nieuwjaarstoespraak dat 2012 ‘geen goed jaar was voor ons land', gezien de crisis, de stijgende werkloosheid en de groeiende ongelijkheid. Maar vooral het gebrek aan antwoord van onze regeringen stuit hem tegen de borst. ‘Geen marxisme maar ‘laxisme'', klonk het. ‘De dingen worden op hun beloop gelaten.'

Van Besien schetste op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Brussel een somber beeld van het voorbije jaar. De economie slabakt, de werkloosheid stijgt en een lening krijgen bij de bank - vaak nochtans met belastinggeld gered - wordt steeds moeilijker, zei hij. Nochtans doet de verkoop van luxemerken bij auto's het bijvoorbeeld wel opvallend goed, klonk het.

Wat de groene topman dan ook het meeste stoort, is het volgens hem stuitende gebrek aan antwoord van onze verschillende regeringen. ‘Als je de cijfers leest, als je die verhalen hoort, dan denk je ongetwijfeld: gelukkig zijn er onze regeringen om dit te corrigeren', sneerde Van Besien. ‘Helaas, helaas. De traditionele partijen CD&V, Open VLD en SP.A in de federale regering hebben de toenemende ongelijkheid nog een extra duwtje gegeven', haalde hij uit naar maatregelen zoals de bevriezing van de lonen enerzijds en de fiscale amnestie anderzijds.

Dat de regering-Di Rupo hem eerder aan laxisme dan aan marxisme doet denken, is een verwijzing naar het verwijt van enkele ondernemers dat de regering handelt als marxisten.

Van Besien viseerde onder meer minister van Financiën Steven Vanackere. 'Hij roept op om massaal aandelen te kopen, zonder dat hij eerst de banken aangepakt heeft', zegt de Groen-voorzitter over Vanackeres voorstel om spaarders aan te moedigen om te investeren in risicokapitaal.

'Sterker worden'

De oplossing is voor Van Besien duidelijk. ‘Als we willen dat het verandert, moeten we er zelf voor gaan', drukte hij zijn leden op het hart. Willen ze een gelijke inspanning van de ‘supervermogens', regulering van de banken en een verlaging van de lasten op arbeid, ‘dan zal Groen sterker moeten worden'. ‘Dat is de opdracht waar we in 2013 voor staan.'

Want volgens de groene voorzitter slaan de ‘vrienden van CD&V, Open VLD, SP.A en N-VA' de bal compleet mis, door de fiscale stimuli voor energiezuinig wonen te schrappen, de wet op de kernuitstap te ‘verkrachten' en de vergroening van de economie niet te stimuleren. ‘Er is veel dat een overheid kan doen. Er is veel dat een overheid moet doen, als je het mij vraagt', besloot hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in