Vlaamse regering verlaagt steun voor zonnepanelen

De Vlaamse regering verlaagt de steun voor zonnepanelen. Wie kiest voor zonnepanelen, krijgt nog 22,6 euro per megawattuur. Nu was dat nog 90 euro en tot 2010 nog 450 euro. Het steunbedrag zal voortaan ook om de zes maanden aangepast worden aan de marktomstandigheden. Minister van Energie Freya Van den Bossche belooft gezinnen wel een verzekerd rendement van vijf procent.

Eerder deze week stelde het Vlaams Energieagentschap (VEA) voor de steun voor zonnepanelen fors te verlagen. De regering volgt heeft nu knopen doorgehakt. De tijd van de grote winsten op zonnepanelen lijkt voorbij. Voortaan wordt vertrokken van een rendement van vijf procent. Het exacte steunbedrag wordt om de zes maanden aangepast aan de veranderende kosten en baten. Als de marktprijs van de zonnepanelen daalt, daalt met andere woorden ook de steun.

Het steunbedrag zal bovendien gaandeweg worden aangepast aan de wijzigende elektriciteitsprijs. Als die daalt, zal de steun stijgen. Als de elektriciteitsprijs stijgt en het voordeel van de zonnepaneleninstallatie dus groter wordt, zal de steun dalen.

‘Investeren in zonnepanelen blijft interessant'

De steun wordt toegekend voor 15 jaar. De nieuwe steunbedragen gelden enkel voor nieuwe installaties. Bestaande installaties blijven het beloofde steunbedrag ontvangen.

‘Dit is het meest eerlijke systeem voor mensen met en mensen zonder zonnepanelen. Investeren in zonnepanelen blijft bijzonder interessant', zegt minister Van den Bossche. ‘De investering verdient zichzelf volledig terug en levert daarnaast een rendement van vijf procent op', luidt het.

Naast de zonnepanelen, werd ook beslist om de steun voor windturbines vast te leggen op 77,6 euro per megawattuur en de steun voor alle andere technologieën (biomassa) op 97 euro. Voor wind is de steunperiode 15 jaar, voor andere technologieën 10 jaar. Voor wind bedraagt het vooropgestelde rendement 8 procent, voor biomassa 12 procent.