Fyra voorlopig verboden
Foto: BELGA
Pas als de NMBS aantoont dat de Fyra-treinstellen betrouwbaar zijn, mogen er opnieuw Fyra-treinen rijden. Dat bevestigt de woordvoerster van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. Inmiddels hebben reizigersverenigingen en Toerisme Vlaanderen geen goed woord over voor de probleemtrein. 'De Fyra is schadelijk voor onze reputatie', klinkt het.

Er mogen voorlopig geen commerciële Fyra's meer rijden in België. De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), de hoogste veiligheidsinstantie van de spoorwegen, heeft dat vrijdag beslist.

Het verbod van de DVIS kan enkel worden opgeheven als de NMBS aantoont dat de treinstellen opnieuw betrouwbaar zijn. DVIS laat wel nog testritten toe met lege treinstellen en vrijdag werden er alvast enkele uitgevoerd.

Donderdag haalde de NMBS en de Nederlandse spoorwegmaatschappij de Fyra zelf nog van het spoor. Er raakten toen 3 treinstellen zwaar beschadigd door ijs op het spoor.

Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, meldt dat zeker tot maandagavond geen Fyra-trein meer zal rijden.

'Fyra is door het ijs gezakt'

De Belgische en Nederlandse reizigersverenigingen TreinTramBus en Rover willen inmiddels dat de oude Benelux-trein opnieuw ingevoerd wordt, om aan de verzuchtingen van veel reizigers tegemoet te komen. 'De Fyra is door het ijs gezakt', klinkt het vrijdag in een persbericht. Ook stellen beide reizigersverenigingen voor om de hogesnelheidstrein Thalys voorlopig open te stellen aan een normaal tarief tussen Brussel en Amsterdam.

'De reizigers hebben het inmiddels helemaal gehad met de fiascotrein', vertellen de reizigersverenigingen. Beide verenigingen willen dat de spoorwegondernemingen hun prioriteit verleggen naar de reizigers en een 'betrouwbare, zo goed mogelijke treinverbinding' tussen Nederland en België bieden.

'Fyra schadelijk voor onze reputatie'

Toerisme Vlaanderen maakt zich inmiddels ook nog zorgen over de schade die de aanhoudende problemen toebrengen aan ons land als vakantiebestemming. 'Het management van onze spoorwegmaatschappij slaagt er niet eens in om een trein regelmatig tussen Brussel en Amsterdam te laten rijden. Ik snap niet hoe dat in deze tijd nog mogelijk is', aldus Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen,

Volgens De Wilde brengt het management  van de NMBS schade toe aan de toeristische industrie in Vlaanderen. Dat liet hij zich ontvallen op de socialenetwerksite Twitter.

 

 

 'Het toerisme is als economische sector goed voor 5,2 procent van het bruto binnenlands product, goed ook voor 230.000 arbeidsplaatsen. Die sector krijgt nu rake klappen door reputatieschade', zegt Peter De Wilde, die zegt  dat hij via allerlei kanalen klachten opvangt van partners.