België haalt deadline Europees rijbewijs niet
Het nieuwe, Europese rijbewijs, in plastic en zo groot als een bankkaart. Foto: dhnet

België heeft achterstand opgelopen bij de invoering van het Europese rijbewijs. Vanaf zaterdag zouden overheden in alle lidstaten nieuwe rijbewijzen in de vorm van een plastic kredietkaart moeten uitgeven, maar ons land is nog niet klaar. Bij de FOD Mobiliteit verwacht men dat de nieuwe rijbewijzen vanaf mei in alle gemeenten uitgegeven zullen worden.

Vanaf zaterdag moeten alle nieuwe rijbewijzen in de Europese Unie afgegeven worden in de vorm van een plastic kredietkaart, met een foto en standaardinformatie die Europees is vastgelegd. De lidstaten mogen daarnaast ook nationale symbolen aanbrengen. Voor de vervanging van de bestaande rijbewijzen krijgen bestuurders nog wel wat tijd: dat moet uiterlijk tegen 2033 gebeuren.

Ondanks de Europese deadline worden in België, net als in Frankrijk en Cyprus, nog steeds papieren bewijzen afgeleverd. ‘Vertragingen bij de openbare aanbestedingen voor leveranciers liggen aan de basis van de achterstand', zo verluidde vrijdag bij de FOD Mobiliteit. In 38 gemeenten wordt de nieuwe kaart wel al verdeeld. De FOD maakt zich sterk dat de omschakeling tegen mei in alle gemeenten rond zal zijn.

Het eengemaakte model moet de meer dan 100 verschillende papieren en plastic kaarten vervangen die momenteel circuleren in Europa. Dat moet de wegpolitie een pak moeilijkheden besparen, de verkeersveiligheid versterken en de strijd tegen rijbewijstoerisme en fraude efficiënter maken.

Met het Europese rijbewijs komt ook een einde aan de onbegrensde geldigheid van het rijbewijs, dat voortaan om de tien jaar vernieuwd moet worden voor autobestuurders en motorrijders. Daarvoor moeten ze echter geen nieuw examen afleggen.