Briers formeel voorgedragen als gouverneur van Oost-Vlaanderen
Jan Briers Foto: fvv

De Vlaamse regering draagt Jan Briers formeel voor als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. De Vlaamse ministers vragen hierover advies aan de federale regering en hoopt dat advies ‘tijdig' te zullen ontvangen. Op 1 februari gaat huidig gouverneur André Denys met pensioen.

Donderdag lekte al uit dat de Vlaamse regeringspartij N-VA de partijloze Briers, directeur van het Festival van Vlaanderen, zou voordragen. Open VLD, die deel uitmaakt van de federale regering maar in Vlaanderen in de oppositie zit, wil echter nog overleg over het Oost-Vlaamse gouverneurschap. Denys was de enige gouverneur van Open-VLD-signatuur. De liberalen vinden dat de ‘regels en geplogenheden' niet gevolgd zijn.

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts reageert verheugd op de beslissing van de Vlaamse regering. ‘Een gouverneur is idealiter iemand die in het maatschappelijke leven heeft bewezen dat hij of zij kan leiding geven, kan coördineren en beslissingen kan nemen. En uiteraard moet een gouverneur over voldoende draagvlak beschikken in zijn provincie en een netwerk hebben waarop hij of zij kan terugvallen. Zo iemand staat beter boven de politiek, dan er uit te komen. Wij willen een gouverneur van en voor Oost-Vlaanderen, niet van en voor een politieke partij', zegt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in