13 onmisbare apps voor je Android-smartphone
Foto: samsung
Een van de eerste dingen die je doet met een nieuwe smartphone is apps installeren. Maar naar welke applicaties moet je meteen op zoek als je een nieuwe Android-smartphone hebt?

Het aanbod van apps is enorm, en elke dag komen er tientallen nieuwe applicaties bij. In de verschillende appwinkels zitten intussen al vele honderdduizenden apps, zowel op Android als voor de iOS-toestellen van Apple. Wij geven je alvast enkele suggesties van apps die niet zouden misstaan op je Android-telefoon.

 

Tasker

Tasker is een Android-app die je leven eenvoudiger zal maken. Door bepaalde regels in te stellen, laat je Tasker in een bepaalde context in actie schieten en voert deze app volautomatisch een aantal taken uit. Zo kan je bijvoorbeeld een snelkoppeling op een van je startschermen zetten om met één druk op de knop een vooropgesteld sms-berichtje naar je wederhelft te sturen ('Ik zal wat later thuis zijn. Haal de aardappelen nog maar even van het vuur'). Maar ook meer complexe acties zijn mogelijk, zodat je bijvoorbeeld datzelfde sms-berichtje automatisch kan laten sturen als de GPS-chip van je smartphone vaststelt dat je nog steeds op je werk bent na een bepaald tijdstip. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het met Tasker programmeren. Het vergt wat tijd en moeite om deze app in de vingers te krijgen, en Tasker is ook niet goedkoop, maar het maakt je smartphone wel in één klap een pak slimmer.

 

Google Chrome

Op veel nieuwe toestellen staat de mobiele Chrome-browser van Google als standaard ingesteld. Mocht dat in jouw geval niet zo zijn, dan is dit een van de eerste downloads die je moet binnenhalen, ook op je Android-smartphone. Chrome is een pak sneller dan de Android-browser die in oudere versies zit, en als je ook de desktopversie van deze lichte en snelle Chrome-browser gebruikt, zal je zeker je voordeel doen met de gesynchroniseerde instellingen en bladwijzers.

 

SwiftKey 3

Deze uitstekende toetsenbordvervanger heeft niet alleen een tableteditie, maar ook een versie speciaal voor Android-smartphones. Door SwiftKey te verbinden met bijvoorbeeld je Gmail- of Facebook-account, worden er patronen gezocht in de woorden en zinsconstructies die je vaak gebruikt. Op basis daarvan voorspelt Swiftkey het volgende woord dat je wil tikken, wat tekst invoeren op een touchscreen van een smartphone een pak vlotter laat gaan.

 

Instagram

In de begindagen van deze fijne retrofoto-app was Instagram exclusief voor iPhone-gebruikers. Intussen is er ook een Android-versie. Het principe is heel eenvoudig: je maakt een foto, laat een flitsende retrofilter los op het beeld, en zet het online - om het resultaat dan eventueel ook te delen op andere sociale netwerken. Recent was er wat heisa over de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Instagram, maar dat bleek na toelichting van de oprichters uiteindelijk een storm in een glas water.

 

JuiceDefender

Zelfs de meest geavanceerde smartphone houdt het bij intensief gebruik na nauwelijks een dag voor bekeken. JuiceDefender is een app die de voortdurende leeglopende batterij van je telefoon in de gaten houdt en ingrijpt waar nodig. Deze app kan bijvoorbeeld voorkomen dat apps in de achtergrond voortdurend data versluizen. JuicDefender leert ook voortdurend bij over hoe je je toestel gebruikt. En als de nood het hoogst is, kan je het profiel van JuiceDefender instellen op 'agressief' of 'extreem' en zo nog extra waardevolle minuten uit je Android-smartphone halen.

 

Light Flow

Deze app werkt niet met alle Android-telefoons, maar als het werkt is het wel een uitstekende manier om je toestel te personaliseren. Met Light Flow kan je namelijk het meldingslampje van je smartphone zelf aanpassen. Een blauw knipperlicht bij een nieuw Facebookbericht bijvoorbeeld, of een rood als je een nieuwe mail hebt gekregen - je kan ook de snelheid van het knipperen zelf bepalen. En als dat nog niet genoeg is, kan je ook de bijhorende meldingsgeluiden aanzetten en personaliseren. Zo zie (en hoor) je in één oogopslag welk soort bericht gearriveerd is.

 

Facebook

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg en consoorten heeft geen al te beste reputatie als het over zijn mobiele apps gaat. Sinds enkele maanden is de Android-app van het sociale netwerk - net zoals de iPhone-versie - helemaal opnieuw gebouwd en veel sneller gemaakt. En laat ons wel wezen: heel wat mensen hebben een smartphone gekocht 'om ook onderweg te kunnen facebooken'. Toch? Met deze Facebook-app kan je al je vrienden laten meegenieten van je statusupdates en foto's die je onderweg op het netwerk zet.

 

Facebook Messenger

Deze Facebook-app is ooit begonnen als een eenvoudige afsplitsing van de chatfunctie die in de reguliere Facebook-applicatie zit, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardig communicatiegereedschap. Je kan Facebook Messenger gebruiken om snel tekstberichtjes en foto's uit te wisselen met de smartphonebezitters onder je contactpersonen. Die hoeven zelfs niet eens een Facebook-account te hebben om deze app te kunnen gebruiken. Sinds kort kan je ook voicemailberichten sturen met Facebook Messenger. Een gelijkaardig alternatief voor wie liever wegblijft van Facebook is de populaire WhatsApp Messenger.

 

Evernote

Op een kleiner smartphonescherm is het bekijken van Evernote-notities niet altijd even zinvol, maar het maken van nieuwe notities is dat des te meer. Om snel even een foto te maken van iets dat je niet mag vergeten bijvoorbeeld. Of om het boodschappenlijstje dat je daarvoor op de computer had gemaakt op te roepen als je in de winkel bent. Evernote is een veelzijdige dienst die aanwezig is op alle platformen en je een eind op weg helpt naar een papierloos leven.

 

Pocket

Pocket is gebouwd op de grondvesten van Read It Later, en biedt gebruikers een simpele manier om arikels en webpagina's bij te houden om later te lezen. Dat gebeurt bovendien offline. Synchroniseer de app voor je thuis vertrekt, en je kan onderweg naar het werk - op de trein bijvoorbeeld - tijd maken om eindelijk die artikels te lezen die je al wekenlang in Pocket bijhoudt. Lectuur die je in Pocket bewaart, wordt ook gestript van alle overbodige toeters en bellen.

 

Flipboard

De sociale nieuwsmagazine Flipboard is alomtegenwoordig, en ook op je Android-smartphone kan je er sinds vorig jaar terecht voor een dagelijkse dosis updates met berichten van vrienden op verschillende sociale media en uit nieuwsbronnen. De sterkte van Flipboard zit 'm net in die flip-beweging waarmee je door artikels en pagina's bladert.

 

Feedly

Als je Google Reader gebruikt om op de hoogte te blijven van de updates van je favoriete sites, dan zal je smullen van Feedly. Deze app giet de gegevens van de RSS-feeds uit Google Reader namelijk in een heel knap jasje. Alles wordt in een magazine-achtige lay-out gegoten die makkelijk doorbladerbaar is, en op de achtergrond houdt Feedly de lijn met Google Reader open, zodat je nooit twee keer hetzelfde artikel te zien krijgt.

 

Astro File Manager

Een van de voordelen van Android tegenover het meer gesloten iOS-systeem van Apple is dat je makkelijk in de bestanden en mappenstructuur van je toestel kan duiken. In de Google Play Store zitten heel wat van deze zogeheten file managers, maar deze Astro is zeker een van de betere. Bestanden zoeken, kopiëren, delen of verplaatsen wordt een fluitje van een cent.

Dit artikel maakt deel uit van een vijfdelige reeks over onmisbare apps op alle platformen. Deze lijst is niet meer dan een startpunt, en dus uiteraard verre van volledig. Welke apps zijn voor jou onmisbaar? Vul gerust aan!