Yves Desmet: 'Mening niet zomaar uitgevonden'
Foto: BELGA
Yves Desmet, de hoofdredacteur van De Morgen, gaat effectief in beroep tegen de veroordeling van de burgerlijke rechtbank van Mechelen. Dat liet zijn advocaat, Meester Geert Glas, woensdagmiddag weten. 'Ik ben veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan iemand die ik niet genoemd heb, omwille van woorden die ik niet geschreven heb,' zei Desmet woensdagavond in Reyers Laat.

De burgerlijke rechtbank van Mechelen veroordeelde Desmet woensdag voor een opiniestuk dat hij schreef over de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois. De rechtszaak was aangespannen door de echtgenote van de procureur-generaal en kwam er in de nasleep van de zogenaamde diamantoorlog bij het Antwerpse openbaar ministerie.

Desmet schreef in januari 2012 een opiniebijdrage over “Diamantgate”: de ruzie tussen de Antwerpse diamantaanklager Peter Van Calster en procureur-generaal Liégeois. De echtgenote van Liégeois vond dat het opiniestuk en een tussenkomst van Desmet op de Antwerpse tv-zender ATV haar onherstelbare schade had berokkend.

'Niet zomaar uitgevonden'

'Ik heb niets gezegd wat in het ijle was,' verdedigde Desmet zich op Canvas. 'Er was op dat moment heel veel commotie over die zaak. Ik heb dat niet zomaar uitgevonden. Dat was mijn mening daarover, die fout kan zijn, maar het was een mening.'

'Dit ging over de hoogste ambtenaar in Antwerpen, die ik als journalist -denk ik- mag beoordelen op zijn werk,' verklaarde Yves Desmet. 'Tot drie keer toe heb ik het kabinet van procureur-generaal Yves Liégeois gecontacteerd, met de melding dat de krant openstaat voor woord en wederwoord. Een interview is tot drie keer toe afgewezen. De vierde keer zat er dus een dagvaarding in mijn bus.'

Vrijheid van meningsuiting

De veroordeling lokte woensdag veel verontwaardiging en verbazing uit in de Vlaamse mediasector. Tal van journalisten spraken, onder meer via Twitter, hun steun uit voor Desmet. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageerde “verbijsterd” op de veroordeling van Desmet, “die op de meest normale wijze gebruik maakte van zijn vrijheid van meningsuiting”.

Volgens Dirk Voorhoof, professor Mediarecht aan de UGent, negeert het vonnis van de Mechelse rechtbank op een verrassende wijze de rechtspraak van het Straatsburgse Hof inzake expressievrijheid, media en journalistiek. “Met de veroordeling van Desmet door de Mechelse rechtbank voor het opiniestuk lijkt de oude strijdbijl tussen journalistiek en justitie weer opgegraven”, schrijft Voorhoof in een opiniestuk in enkele Vlaamse kranten.

Desmet tekent beroep aan tegen de veroordeling. Dat beroep wordt behandeld bij het Hof van Beroep in Antwerpen. Wanneer de zaak behandeld wordt, kan Geert Glas nog niet zeggen.