Wie koopt bedreigde Congoboot voor symbolische euro?
Foto: Sebastiaan Peeters

De met sloop bedreigde Congoboot Charlesville maakt volgens Watererfgoed Vlaanderen toch nog een goede kans om gered te worden.

De Vlaamse koepelorganisatie heeft van de bevoegde Duitse cultuur- en monumentenzorgautoriteiten een voorstel gekregen om het schip door een of meerdere Belgische partijen te laten overkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro.

De Duitsers geven geïnteresseerden één week de tijd om een concrete verbintenis aan te gaan om de boot te komen halen en in België te bewaren.

Eric Van Hooydonk, voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen, ontdekte enkele dagen geleden dat de Charlesville op een Duitse erfgoedlijst staat en dus niet mag verkocht of gesloopt worden.

Nochtans had de stad Rostock de geldkraan dichtgedraaid voor de jeugdherberg die er de voorbije jaren in gevestigd was en was het schip intussen verkocht aan een schroothandelaar die het weldra zou wegslepen.

‘Ik heb daarom dinsdag een ingebrekestelling bezorgd aan alle betrokken partijen en overheden', zegt Van Hooydonk. ‘Het hoofd van Monumentenzorg van de Duitse deelstaat in kwestie garandeerde me dat het schip dan toch niet verkocht, laat staan gesloopt zou worden.'

Hij zegt dat een Belgische overnemer die het schip weer naar ons land wil brengen en zich wil engageren voor het behoud ervan, het schip nu kan kopen voor 1 euro.

De afgelopen weken en maanden hadden actievoerders de beleidsmakers, onder wie ook de nieuwe Antwerpse burgemeester Bart De Wever, bestookt met mails om het schip te redden.

Van 1951 tot en met 1967 voer de Charlesville regelmatig van Antwerpen naar het Congolese Matadi en terug. Het 154 meter lange schip deed ongeveer drie weken over de oversteek.