Winterweer nog lang niet voorbij
Antwerpen Foto: AP
Vandaag blijft het nog wat lichtjes sneeuwen en het blijft de komende dagen erg koud. Maar veel sneeuw wordt niet meer verwacht.

De periode van 15 tot 25 januari heet niet voor niets ‘het putteke van de winter'. Ook dit jaar zal dat zo zijn, voorspelt weerman Frank Deboosere. Een Scandinavisch hogedrukgebied zorgt daarvoor.

Er stroomt gedurende enkele dagen zeer koude lucht van Siberische oorsprong naar ons land. In combinatie met het sneeuwdek en de opklaringen kan het kwik daardoor vooral 's nachts stevig onderuit gaan.

Zoals voorspeld sneeuwde het vannacht. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen sneeuwde het fors. In de loop van de dag verwerken we nog een aantal lichte sneeuwbuien. Ook vannacht kan het, vooral over het oosten van het land, nog wat bijsneeuwen.

Een plaatselijke opklaring is mogelijk vandaag, maar de nadruk ligt op de wolken. Het kwik komt niet of nauwelijks boven het vriespunt, dus het sneeuwdek groeit verder aan.

Woensdag zijn er perioden met zon. In het oosten is meer bewolking aanwezig en vooral nabij de Duitse grens is wat lichte sneeuw mogelijk. Boven zee komen sneeuwbuien voor. Een enkele sneeuwbui  zou eventueel de kust kunnen bereiken. Er waait een zwakke, aan zee een matige noordoostenwind. De maxima gaan van 0 tot min 5 graden.

Donderdag is er veel zonneschijn, maar ook dan blijven de temperaturen heel laag.
 's Nachts kan het kwik plaatselijk dalen tot -9 of lager. De sneeuwlaag isoleert immers heel goed. Overdag ligt het kwik heel nipt onder nul.

Vrijdag verschijnt er opnieuw wat meer bewolking, maar neerslag valt er niet of nauwelijks. Met maxima rond -2 graden doen we er nog een ijsdag bij.

Tijdens het weekend blijft het ondanks de zonneschijn ijskoud winterweer. De kans op winterse buien neemt weer toe. Daarna worden de weerkaarten onzeker. Zondag kan het kwik boven het vriespunt geraken.