Ever Meulen wint Henry Van de Velde award voor loopbaan
Ever Meulen Foto: BELGA

Tekenaar Ever Meulen, onder meer bekend van zijn werk voor Humo, heeft een Henry Van de Velde award voor zijn hele loopbaan gewonnen. Meubelmaker Indera kreeg de jaarlijkse onderscheiding voor beste bedrijf en Maarten De Ceulaer is het ‘jong talent' van 2012.

De Henry Van de Velde awards, vernoemd naar de ontwerper van onder meer de Boekentoren in Gent, worden al negentien jaar uitgereikt door Design Vlaanderen. De drie winnaars krijgen een geldprijs van 5.000 euro.

Tekenaar Ever Meulen (67) won dit jaar de onderscheiding voor zijn hele loopbaan. ‘Meulen is een echte ambachtsman, met een heel breed spectrum, van platenhoezen over postzegels tot tapijten', licht Bie Luyssaert van Design Vlaanderen toe. ‘De rijkdom van zijn oeuvre heeft de doorslag gegeven.'

Kunstprojecten

Meulen noemt zichzelf intussen ‘gepensioneerd' en houdt zich enkel nog bezig met eigen werk. ‘Tekenen in opdracht doe ik niet meer', zegt hij. ‘Ik doe enkel nog kunstprojecten, zoals mijn expo in Galerie Champaka twee jaar geleden.'

Meubelmaker Indera wint dit jaar de bedrijfsonderscheiding van Design Vlaanderen. De dochteronderneming van Mecam werd in 2006 boven de doopvont gehouden en brengt stoelen en zetels van verschillende ontwerpers op de markt. ‘Het gaat telkens om heel flexibele, moduleerbare zetels van grote kwaliteit, voor de particuliere en de professionele markt', looft Bie Luyssaert.

Ballonnen

Maarten De Ceulaer, die in 2008 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, gaat aan de haal met de award voor jong talent. De Ceulaer viel in de smaak van de jury met zijn Balloon Bowls, die hij maakt door plaaster tussen ballonnen te gieten, en een handtas van het Italiaanse Fendi die hij op de designbeurs in Miami transformeerde tot zitmeubel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig