Vroeger sneeuwde het veel vaker
Foto: BELGA
Het is opvallend dat er gemiddeld gesproken sinds het eind van de jaren 1980 minder sneeuwdagen zijn, merkt VRT-weerman Frank Deboosere op. Het KMI voegt eraan toe dat ook de sneeuwbedekking almaar dunner wordt.

Een sneeuwdag is een dag waarop in de loop van de dag sneeuw is waargenomen. ‘Dat kan gaan om korrelsneeuw of smeltende sneeuw', verduidelijkt VRT-weerman Frank Deboosere op zijn website. ‘Gemiddeld zijn er nu jaarlijks in Ukkel 19 dagen waarop de neerslag geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestaat.'

Van jaar tot jaar zijn er grote verschillen. ‘Toch is het opvallend dat er gemiddeld gesproken sinds het eind van de jaren 1980 minder sneeuwdagen zijn', aldus Deboosere. Dat komt door de opwarming van het klimaat: de gemiddelde wintertemperatuur in Ukkel is stijgende.

Uit een vergelijking van de maximale sneeuwbedekking in Saint-Hubert, blijkt dat die sinds eind jaren tachtig daalt. ‘Waar de maximale sneeuwbedekking eind jaren veertig tot 27 centimeter bedroeg, zijn er nu jaren met 4 of 5 centimeter en die dalende trend zet zich sinds 1988 duidelijk verder', verduidelijkt klimatoloog Luc Debontridder (KMI). ‘Overigens heeft minder sneeuwdagen als consequentie dat de sneeuwlaag dunner wordt.'

Debontridder wijst erop dat tegen 2100 de gemiddelde wintertemperatuur in ons land met ongeveer drie graden zal stijgen. ‘Maar dat sluit niet uit dat er nog sneeuwperiodes of ijsdagen zullen zijn', klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig