Fyra rijdt dinsdagavond niet meer
Foto: belga
Door het winterweer rijden er dinsdagavond in beide richtingen geen Fyra’s meer tussen Amsterdam en Brussel. Woensdag zijn zes Fyra-treinen preventief afgeschaft.

Door de sneeuw kampten verschillende Fyra’s met technische problemen. De Fyra’s die dinsdagavond nog zouden rijden, zijn afgeschaft. 'Er is wel nog een trein onderweg van Amsterdam naar Brussel', zegt Bart Crols, de woordvoerder van de NMBS.

'Dinsdagavond kunnen reizigers een binnenlandse trein nemen naar Essen en daar overstappen op een bus tot in Roosendaal, om daar over te stappen op een trein naar Amsterdam', klinkt het.

De NMBS en de Nederlandse Spoorwegen hebben besloten om woensdag doorheen de dag zes Fyra’s af te schaffen om de dienstverlening zo vlot mogelijk te laten verlopen. 'Reizigers die een van de afgeschafte Fyra’s willen nemen, kunnen vanuit Antwerpen een bus nemen naar Breda en daar overstappen op een trein naar Amsterdam', legt Crols uit.

1.000 kilometer file

Nederland beleefde dinsdag de drukste ochtendspits ooit. Rond 8.30 uur stond er meer dan 1.000 kilometer file als gevolg van de sneeuw, meldt de Nederlandse verkeersdienst ANWB. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 file stond in de ochtendspits.

Met name de metropoolregio Randstad werd getroffen. Op de grote wegen was er door de hevige sneeuwval geen doorkomen aan. Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers waren de hele ochtend druk bezig de wegen begaanbaar te maken. Desondanks adviseerden de ANWB en Rijkswaterstaat automobilisten om niet meer de weg op te gaan.

De politie van Den Haag sprak dinsdagochtend van een verkeersinfarct in de stad. Als gevolg van de sneeuw en gladheid waren er tientallen aanrijdingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in