Militairen in het Russische leger mogen hun voeten niet langer in een stuk stof wikkelen en moeten voortaan sokken dragen. Het wordt tijd dat de krijgsmacht het gebruik van de voetdoek, dat teruggaat tot de zeventiende eeuw, vaarwel zegt, zei minister van Defensie Sergej Sjoigoe maandag.

In het verleden wikkelden Russische militairen hun voeten in de rechthoekige lappen stof, portjanki genaamd, om te voorkomen dat ze in hun hoge, veterloze soldatenlaarzen blaren kregen. Sjoigoe zei hoogst verbaasd te zijn geweest toen hij na zijn aantreden twee maanden geleden te horen kreeg dat sommige militairen nog steeds gebruik maken van de portjanki.

De minister besloot dat militairen van nu af aan alleen nog maar sokken mogen dragen. ‘In 2013, of in ieder geval tegen het einde van 2013, moeten we het woord portjanki vergeten,' zei hij op een persconferentie.

Tsaar Peter de Grote nam het gebruik van de voetwindsels eind zeventiende eeuw over van het Nederlandse leger, toen hij er tijdens zijn bezoek aan de Republiek der Nederlanden kennis van had genomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in