Toneelhuis wil in naam van de kunst 'de hand reiken'
Guy Cassiers Foto: jimmy kets
De kunsten staan te vaak in een negatief daglicht, vindt theatermaker Guy Cassiers. Een ‘boek van de schoonheid en de troost’ kan het belang ervan aantonen.

Guy Cassiers vindt de relletjes zoals dat rond de katjes van Jan Fabre of rond het De Coninckplein vooral jammer.

‘Voor we in een kramp schieten, wil ik zelf alvast de hand reiken.’ zei hij eerder al  in De Morgen. dergelijke relletjes stellen de kunsten in een negatief daglicht en drijven ze in het defensief, vindt Cassiers.

Bij de voorstelling van het festival Antwerpse kleppers ging de directeur van Het Toneelhuis daar verder op in. Wie hij juist de hand wil reiken, maakte Cassiers niet duidelijk. Er werden alvast geen namen genoemd in de oproep die hij gisteren lanceerde.

De theatermaker pleit voor een ‘witboek’ van de kunsten. Hij richt zich daarvoor tot een brede groep kunstenaars en geeft Het Toneelhuis een jaar om het te maken.
Het moet een ‘boek van de schoonheid en de troost’ worden, dat oplijst hoe belangrijk de kunsten en hun ontwikkeling zijn voor onze samenleving.

Cassiers maakt zich zorgen over het beeld van de kunstenaar zoals dat steeds meer in het publieke debat opduikt. Men stelt het voor alsof ‘kunstenaars alleen maar doen wat ze zelf graag willen doen, zonder enige verantwoording af te leggen en dat met geld van de belastingbetaler.’