Turtelboom schaart zich achter procureur Dams
Minister van Justitie Annemie Turtelboom schaart zich achter de Antwerpse procureur Herman Dams. Die had dit weekend in De Standaard de Antwerpenaren opgeroepen om politie en justitie te helpen bij het aanpakken van lokale overlast.

Volgens Turtelboom past de aanpak van Dams perfect in het nationale veiligheidsplan. Turtelboom stelt wel dat parketten uiteraard ook aandacht moeten hebben voor de grote fraudezaken. Dat bleek in Vandaag op Radio 1.

Turtelboom is naar eigen zeggen ontzettend blij met elke magistraat die open communiceert. "Ik wil me niet vastpinnen op de communicatie van de procureur, ik stel alleen maar vast dat zijn beleid in overeenstemming is met het nationale veiligheidsplan. Het bepalen van prioriteiten wil niet zeggen dat andere zaken moeten blijven liggen.  "Ik wil dat de grote fraudezaken even belangrijk blijven als de kleine criminaliteit."

De SP.A had vanmorgen Turtelboom opgeroepen om op te treden tegen Dams. 'De uitspraken van het hoofd van één van de belangrijkste parketten staan loodrecht op het beleid dat de federale regering het afgelopen jaar op poten zette,' aldus voorzitter Bruno Tobback.

"De aanpak van de lokale overlast is nochtans één van de hoekstenen van het nationale veiligheidsplan," reageert Turtelboom. "Dat veiligheidsplan werd ook goedgekeurd door heel wat groene politici die nu op hun achterste poten staan"

"Het is logisch als er in een veiligheidsplan prioriteiten worden bepaald, dat de procureur die oplegt aan zijn parket. Bovendien is veiligheid een probleem van ons allemaal en willen burgers ook graag participeren aan hun eigen veiligheidsbeleid."

Een verklikkersbeleid wil Turtelboom naar eigen zeggen niet. "We zien dat dat soort mensen niet aan bod komen in de buurtinformatienetwerken. Procureur Dams heeft zich gebaseerd op een experiment in Utrecht en daar is gebleken dat het aantal woninginbraken fors is gedaald door mensen verdachte voertuigen te laten signaleren."

Ze zei nog dat de Hoge Raad voor Justitie zich zal moeten uitspreken over de klacht van Groen-voorzitter Wouter Van Besien tegen Herman Dams, “maar een klacht van een politicus tegen een procureur is niet min”.