11 onmisbare apps voor je Android-tablet
Foto: rr
Een van de eerste dingen die je doet met een nieuwe smartphone of tablet, is apps installeren. Maar naar welke applicaties moet je meteen op zoek?

Het aanbod van apps is enorm, en elke dag komen er tientallen nieuwe applicaties bij .In de verschillende appwinkels zitten intussen al vele honderdduizenden apps, zowel op Android als voor de iOS-toestellen van Apple. Wij geven je alvast enkele suggesties van apps die niet zouden misstaan op je Android-tablet.

 

Google Chrome

Op veel nieuwe toestellen staat de mobiele Chrome-browser van Google als standaard ingesteld. Mocht dat in jouw geval niet zo zijn, dan is dit een van de eerste downloads die je moet binnenhalen. Zeker als je ook de desktopversie van deze lichte en snelle browser gebruikt, zal je je voordeel doen met de gesynchroniseerde instellingen en bladwijzers.

Snapseed

Een uitstekende beeldbewerker die zijn weg van de iPad naar Android-tablets gevonden heeft. Meer nog: Google heeft Snapseed in 2012 gewoon gekocht. De unieke veegbediening vergt misschien wel wat gewenning, maar Snapseed is zeker de moeite waard. Deze beeldbewerker laat ook heel subtiele kleur- en contrastcorrecties toe, en heeft dus niet enkel de lompe filtereffecten aan boord die je vaak in andere apps ziet. Al zitten die er uiteraard ook wel tussen. Een erg volledige app dus, die voor elke fotobewerker wel wat te bieden heeft.

Astro File Manager

Veel mensen houden vast aan het klassieke beeld van een harde schijf met een mappenstructuur zoals ze die kennen van hun Windows-computer, en dan komt een app als Astro File Manager handig van pas. Hiermee vind je in een oogopslag alle bestanden terug - ook als ze online staan bij diensten zoals Dropbox, Google Drive of Facebook.

LilyPad

Als je vaak chat, is Lilypad een onmisbare app. Niet alleen brengt deze app de chatdiensten van Google, Facebook en MSN samen, Lilypad blijft ook actief op de voorgrond, terwijl je een andere app geopend hebt. Zo hoef je niet voortdurend te schakelen tussen verschillende apps en kan je blijven babbelen terwijl je pakweg een filmpje bekijkt - als je tablet kan multitasken, kan jij dat toch ook?

SwiftKey 3 Tablet Keyboard

Het standaard toetsenbord van Android wordt steeds beter, en zeker sinds Android Jelly Bean zijn er flinke sprongen voorwaarts genomen. Maar SwiftKey gaat nog een stapje verder: door deze toetsenbordapp te verbinden aan bijvoorbeeld je Gmail-account, zoekt het patronen in de woorden die je het vaakst gebruikt. Tijdens het tikken voorspelt SwiftKey het volgende woord dat je wellicht wil gebruiken, en het doet dat met verve.

Evernote

Evernote is een veelgeprezen notitie-app die een uitstekende taak verricht om notities op verschillende platformen synchroon te houden. Bewaar je een link, foto of een stuk tekst in de desktopversie van Evernote, dan kan je ook op je Android-tablet snel raadplegen en bewerken. Je kan met Evernote op je tablet uiteraard ook nieuwe notities maken, of een foto maken die je vervolgens netjes in de cloud bewaart.

Feedly

Een persoonlijke favoriet, en een app die onmisbaar is voor wie nog veel gebruikmaakt van RSS-feeds om bij te blijven met het laatste nieuws. Feedly presenteert je de berichten van je lievelingssites in een knappe magazine-achtige vorm, en laat zich ook probleemloos koppelen met Google Reader. Als je een bericht in Feedly hebt gelezen, wordt het ook in Google Reader als gelezen gemarkeerd, zodat je nooit twee keer dezelfde reeks berichten moet doorploeteren. Het slimme en sociale algoritme van Feedly bepaalt bovendien welke artikels meer aandacht moeten krijgen en groter worden uitgespeeld.

Pocket

Als je tijdens een drukke werkdag interessante webpagina's tegenkomt met een artikel dat je wil lezen, heb je niet altijd de tijd om dat meteen te doen. Bewaar zo'n linkje dan gewoon in Pocket en lees het later, op een moment dat je beter uitkomt. Het mooie is dat Pocket die artikels stript van alle overbodige toeters en bellen en offline beschikbaar maakt, zodat je ze (na synchroniseren) overal kan lezen op je tablet.

Flipboard

Een klassieker voor wie graag op de hoogte blijft over bepaalde onderwerpen en geen zin heeft om daarvoor elke dag tientallen sites af te schuimen. Flipboard brengt heel wat nieuwsbronnen samen, waaronder ook sociale media, en verzamelt alle artikels in een mooi digitaal magazine. Deze knap vormgegeven app is nog steeds een absolute topper in het genre van de nieuws- en leesapps.

JuiceDefender

Het batterijleven van een smartphone of tablet blijft een heikel punt, en je doet met een laadbeurt altijd minder lang dan je zou willen. Een app zoals JuiceDefender probeert dat leed toch enigszins te verzachten door de batterij van je Android-toestel voortdurend in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig. Door de controle van je mobiele data en wifi-verbinding in handen te nemen bijvoorbeeld, of door selectief te zijn met welke apps in de achtergrond gegevens mogen versturen. Met JuiceDefender kan je bovendien nog wat extra tijd uit je tablet halen als je batterij op zijn laatste benen loopt.

Tablified Market HD

Sinds de begindagen van Android is er al veel beterschap wat het aanbod van apps voor tablets betreft. Maar het blijkt niet altijd evident om goede Android-tabletapps op te sporen. Tablified Market maakt dat wat eenvoudiger, door een applicatiewinkel aan te bieden die enkel bestaat uit apps die geoptimaliseerd zijn voor Android-tablets. Je hoeft je overigens geen extra zorgen te maken dat je louche Russische virus-apps binnenhaalt in deze Tablified Market. De apps die hier worden aangeprezen, zitten allemaal in de Google Play Store - en dat maakt het toch al iets betrouwbaarder.

Dit artikel maakt deel uit van een vijfdelige reeks over onmisbare apps op alle platformen. Deze lijst is niet meer dan een startpunt, en dus uiteraard verre van volledig. Welke apps zijn voor jou onmisbaar? Vul gerust aan!