En de Auwch Award gaat naar... Tom Heremans
Foto: ds
De Auwch Award 2012 gaat naar Tom Heremans, journalist en columnist bij De Standaard. Jaarlijks reikt de Vrouwenraad de prijs uit aan mensen of instanties die zich vrouwonvriendelijk hebben gedragen.

Heremans werd genomineerd omdat hij vorig jaar in april in de rubriek ‘De glazen bol’ in DS Weekblad ‘seksistisch badinerend schreef over de initiatiefneemsters (Annemie Struyf en Lieve Blancquaert, red.) van de naaktkalender voor de campagne Kom op tegen kanker’.

Tot zondagavond middernacht kon het publiek zijn stem uitbrengen. Heremans kreeg 487 stemmen achter zijn naam. Ondernemersorganisatie VOKA staat op een tweede plaats met 241 stemmen, gevolgd door pastoor Piero Corsi met 188 stemmen.

VOKA had geen enkele vrouwelijke spreker uitgenodigd op zijn congres en pastoor Corsi had een pamflet op de deur van zijn kerk gehangen waarin hij vrouwen die het slachtoffer worden van seksueel geweld aanraadde om zich af te vragen of ze het niet zelf hadden gezocht. Televisiemaker Gert Verhulst haalde voor zijn seksistische uitspraak over vrouwen en werk 'slechts' 86 stemmen.

Okselhaar

Morgen om 13.00 uur komt de Vrouwenraad de 'trofee', een cactus in de vorm van een fallussymbool, overhandigen aan Heremans in de kantoren van De Standaard.

‘Tom Heremans heeft zelf opgeroepen om voor hem te stemmen omdat hij kickt ‘op vrouwen met uitbundig woekerend okselhaar’ en hoopt er bij de prijsuitreiking veel te ontmoeten. Wij zullen hem helaas moeten teleurstellen’, reageert Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad.

‘Het feit dat Tom Heremans de Auwch Award als een geuzenprijs beschouwt, betekent juist dat wij nog heel veel werk voor de boeg hebben om seksisme in al zijn vormen uit te roeien', gaat De Meyer voort. 'Dat gaat van seksistische advertenties en beelden en seksistische uitspraken in de media tot seksistische intimidatie en gedrag op de werkvloer en op straat. Wij willen gelijkheid en respect voor iedereen in de samenleving, zonder clichés of taboes.’