‘President Assad vertoeft op zee’
Foto: EPA
De Syrische machthebber Bashar Assad zou zich het gros van de tijd niet meer in de hoofdstad Damascus ophouden, maar op een oorlogsschip in de Middellandse Zee. Dat heeft de Saoedische krant al-Watan maandag op gezag van bronnen bij de geheime dienst gemeld.

Volgens het bericht verblijft de president met zijn familie en een begrensd aantal getrouwen op het schip ‘onder Russische bewaking’. Wanneer hij zich moet tonen voor een ontvangst of andere afspraken gebruikt hij een helikopter om zich naar land te laten brengen.

13 doden bij luchtaanval

Intussen gaan de gevechten in Syrië gewoon door. Een luchtaanval van het Syrische leger op Maadamiyeh, een voorstad van Damascus, heeft maandag aan dertien mensen het leven gekost. Onder de dodelijke slachtoffers waren acht kinderen. Ook de voorstad Daraya werd door het Syrische regime onder vuur genomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten voerden Syrische gevechtsvliegtuigen een aanval uit op een woonwijk in Maadamiyeh. Niet alleen vielen daarbij doden, ook kwamen zeven mensen vast te zitten onder het puin.

Zware bombardementen zondag

Zondag werden er ook al aanvallen uitgevoerd op voorsteden van Damascus. Daarbij kwamen zeker 45 mensen om het leven. Vooral in de oostelijke voorstad Ghouta vielen veel doden. Luchtaanvallen en artilleriebeschietingen eisten daar 24 levens. Volgens het Observatorium waren de bombardementen van zondag de zwaarste sinds de opstand in Syrië 22 maanden geleden begon.