Brugse procureur: 'Interview past in grotere openheid justitie'
Foto: Lisa Van Damme
De Brugse procureur Jean-Marie Berkvens is tevreden dat Antwerpse collega Herman Dams zich uitspreekt. 'Dit past in de grotere openheid van Justitie.'

Berkvens zei op Radio 1 dat justitie lang een gesloten bastion was waar niets van naar buiten kwam en waar je ook niet kon binnenkijken.

Dat de Antwerpse procureur nu een interview geeft en uitleg geeft bij zijn beleid, past in de grotere openheid van justitie.

Berkvens is het wel niet noodzakelijk eens met de inhoud van het interview. Daar wil hij zich liever niet over uitspreken.

Wel vindt hij het bijvoorbeeld logisch dat de verwachtingen van het publiek een rol spelen in het beleid van het gerecht. Al mag dat niet het belangrijkste criterium zijn.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft een klacht ingediend bij de Hoge raad voor Justitie tegen de uitspraken van Herman Dams.

Volgens Van Besien heeft de procureur zich in het interview onder meer schuldig gemaakt aan discriminatie. ‘Ik was geschokt. Dams riep de burgers zelfs op om de politie te bellen als ze in hun straat een auto met vreemde nummerplaat zien staan. We hebben er geen moeite mee dat de procureur zegt dat het belangrijk is dat de kleine criminaliteit aangepakt wordt én dat hij de burgers oproept om mee hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar wat hij zei, is op bepaalde momenten je reinste discriminatie tegenover vreemdelingen. Ik vraag dat hij zijn woorden terugtrekt.'