De carrière van de 50-jarige actrice Jodie Foster werd op de 70ste editie van de Golden Globes bekroond met een Cecil B. Demille Award. Tijdens haar dankwoord vertelde ze voor het eerst officieel dat ze op vrouwen valt. Waarna ze ook meteen zei dat ze het recht heeft om op haar privacy te staan. Het werd een opgemerkte speech.

Nadat Foster voldoende mensen had bedankt, vond ze dat het tijd was om haar hart te luchten.

'Ik voel plots de drang om iets te zeggen dat ik nooit eerder publiekelijk gezegd heb', begon de actrice de opgemerkte passage in haar toespraak. 'Ik ben toch wat zenuwachtig (...) Maar ik ga het gewoon zeggen, toch? Luid en duidelijk, toch? Ik heb hiervoor jullie steun nodig.'

Waarop ze zei: 'Ik ben... vrijgezel. Ja, ik ben vrijgezel'. Na een lachsalvo zei ze dat ze een grapje maakte - of toch ook niet echt - en dat niemand een grote coming out speech hoefde te verwachten.

De Amerikaanse actrice vertelde dat ze eigenlijk al jaren geleden uit de kast kwam toen ze haar vrienden, familie en collega's over haar geaardheid vertelde. Officieus was de seksuele voorkeur van Foster al jaren bekend, maar de actrice had dat zelf nooit 'officieel' bevestigd. 

Foster brak nog een lans voor privacy: 'Het is mij verteld dat elke beroemdheid de details van zijn of haar privéleven moet aankondigen met een realityreeks en een eigen parfum.' Door zelf al sinds haar derde te acteren, heeft ze wel genoeg van zichzelf gedeeld met anderen, stelde de actrice. 

Ze bedankte even verderop ook nog nadrukkelijk filmproducente Cydney Bernard, de co-ouder van haar kinderen en jarenlang haar levenspartner. Het koppel ging vijf jaar geleden uit elkaar.

Nooit meer op een podium? 

Het was even schrikken toen Foster nog liet optekenen dat dit misschien wel de laatste keer was dat ze op dit podium stond, of op eender welk podium. Ze sprak van het einde van een tijdperk en zei nog 'Verandering, you gotta love it'.

Sommigen vreesden dat ze het einde van haar carrière aankondigde, maar na afloop van de ceremonie liet ze aan de pers duidelijk verstaan dat ze nog vele jaren wil doorgaan en meer van haar job houdt dan ooit tevoren.

Mama

Foster sloot haar speech af met een dankwoord aan het adres van haar eigen moeder: 'Mama, ik weet dat je daar ergens achter die blauwe ogen zit. Er zullen vanavond zo veel dingen zijn die je niet begrijpt, maar dit is het enige wat je moet onthouden: ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je.' Zowel Foster als de mensen in het publiek werden emotioneel toen ze zich rechtstreeks tot haar dementerende moeder richtte.