Joan ‘Nani' Roma (Mini) heeft in Argentinië de negende etappe in de Dakar Rally gewonnen. Het is de tweede ritzege voor de 40-jarige Spanjaard. Ook in de vijfde etappe was hij de snelste. Maandag had hij voor 593 kilometer tussen Tucuman en Cordoba 4:11 minder nodig dan de Franse leider Stéphane Peterhansel (Mini). Thuisrijder Orlando Terranova (BMW) pakte op 6:54 de derde plaats.

Voor de Nederlander Erik Wevers en zijn Belgische co-piloot Fabian Lurquin is de Dakar afgelopen. Na 423 wedstrijdkilometers vloog hun Ford HRX in brand. Het voertuig kan als verloren worden beschouwd. Wevers en Lurquin kwamen met de schrik vrij. In de stand waren ze twaalfde.

Ook de Qatarees Nasser Al-Attiyah, voor aanvang van de etappe tweede op slechts 3:14 van Peterhansel, zit in de problemen. De Buggy van de eindlaureaat van 2011 stond verscheidene keren stil. Zelfs als hij de finish nog haalt, zal Al-Attiyah in de catacomben van het klassement verzeild geraken.

Titelverdediger Peterhansel heeft zo wat meer ademruimte. Hij heeft nu 49:11 voor op de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers (Toyota) en 56:03 op de Rus Leonid Novitskyi (Mini). De 47-jarige Peterhansel won de monsterrally al tien keer: zes keer met een moto en vier keer met een auto.

In de tiende etappe wordt er dinsdag tussen Cordoba en Rioja 353 kilometer tegen de tijd gereden.