Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft maandag een 12-jarige jongen veroordeeld voor de doodslag op zijn neonazistische vader. In mei 2011 schoot de jongen zijn toen 32-jarige vader, Jeff Hall, dood met een .357 Magnumrevolver terwijl die op de zetel lag te slapen. Hall was een plaatselijke leider van de Nationaal-Socialistische Beweging.

Volgens het openbaar ministerie vatte de jongeman het plan op toen hij vernam dat zijn vader zijn stiefmoeder zou verlaten en alleen voor hem zou gaan zorgen. De jongen 'is niet anders dan gelijk welke andere moordenaar', zei de procureur aan de start van het proces. 'Hij zou zijn vader neergeschoten hebben als die een lid was van de Partij voor Vrede en Vrijheid.'

Volgens de verdediging was het besef dat het kind van goed en kwaad had, beïnvloed door het gezin waarin hij opgroeide. Er waren regelmatig ontmoetingen van neonazi's. Daarnaast sloeg Hall zijn zoon regelmatig en lagen geweren binnen handbereik. 'Als je een monster zou creëren, als je een moordenaar zou creëren, wat zou je doen? Je zou hem in een huis plaatsen waar er huiselijk geweld is, kindermisbruik, racisme.'

In een verhoor van de politie zei de jongen dat hij dacht dat zijn daad zonder gevolgen zou zijn. Hij had ooit een aflevering van de tv-serie Criminal Minds gezien waarin een jongen die werd mishandeld zijn vader doodschoot en die jongen raakte ook niet in de problemen, zo redeneerde de jongen. De jongen dacht dat hij het gezin op deze manier zou beschermen en dat het geweld van Hall tegenover hem en zijn zusjes zou stoppen, aldus de verdediging.

De strafmaat wordt later uitgesproken. De advocaat van de jongen zei te hopen dat hij niet naar een jeugdgevangenis wordt gestuurd, maar dat hij medisch wordt behandeld.