Rudy De Bie: ‘Makkelijkste WK-selectie in jaren'
Foto: Photo News

Bondscoach Rudy De Bie had maandag geen verrassingen in petto bij de bekendmaking van de Belgische selectie voor het WK veldrijden in het Amerikaanse Louisville (Kentucky), dat op 2 en 3 februari plaatsvindt. Zoals verwacht is Bart Aernouts de zevende man naast titelverdediger Niels Albert, Sven Nys, kersvers Belgisch kampioen Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Rob Peeters en Bart Wellens. ‘Dit was voor mij de makkelijkste WK-selectie in jaren', vertelde De Bie.

‘Met Tom Meeusen erbij had ik knopen moeten doorhakken. Dan moet je met renners van het niveau van Wellens en Aernouts beginnen goochelen en dat doe ik liever niet. De afwezigheid van Meeusen is een sportieve aderlating en ook op menselijk vlak bijzonder hard. Maar er is nu eenmaal niets aan te doen', aldus de bondscoach.

Alle topfavorieten voor de wereldtitel komen uit het Belgische kamp, maar toch mag er niet te vroeg gejuicht worden. ‘Het is immers helemaal geen zwaar parkoers, met weinig technische stukken en amper hoogteverschil. Bij ons mag iedereen zijn koers rijden, maar ik verwacht ook concurrentie van Lars Van der Haar, Francis Mourey, Marco Fontana en Radomir Simunek. Als het droog blijft, wordt het een rare koers. Maar alles is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het parkoers zwaar en modderig is, verkleint het kransje der favorieten. Dan is het voor mannen met een grote motor en zo hebben we er wel een paar in de rangen. Maar het is moeilijk te voorspellen, want het weer is er momenteel bijzonder wisselvallig.'