De openbare vervoermaatschappijen De Lijn en MIVB hebben maatregelen genomen voor de aangekondigde sneeuwval. Om de tramsporen en de bovenleidingen ijs- en sneeuwvrij te houden, rijden bij beide maatschappijen ‘s nachts tramstellen op de netten. Ook spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS verhoogden vorige week de waakzaamheid van hun personeel.

In Brussel houden drie strooiwagens die op banden en sporen kunnen rijden, de eigen tram- en busbeddingen sneeuwvrij, meldt de MIVB maandag in een persbericht. Ook wordt gestrooid aan de in- en uitgang van de stelplaatsen en op sommige kritieke plaatsen van het net, waar de gemeentelijke of gewestelijke strooidiensten niet altijd snel bij kunnen.

De Brusselse vervoermaatschappij heeft bovendien ruim 300 ton zout op voorraad. Voorts rijden vijf lege trams in de nacht van maandag op dinsdag op het net om de wissels ijsvrij te houden. Van de 728 tramwissels zijn er ook 262 uitgerust met een opwarmingssysteem.

De Lijn meldt maandag dan weer dat de bussen het hele jaar door op banden rijden die meer grip hebben dan gewone zomerbanden. Ook op de netten van de Vlaamse vervoermaatschappij rijden ‘s nachts enkele trams om de bovenleidingen ijsvrij te houden en beschikt de maatschappij over verwarmde wissels. Ook staan zowel bij De Lijn als de MIVB ploegen paraat, die waar nodig met branders de wissels opwarmen. De maatschappijen staan ook in contact met de verkeersautoriteiten.

Bij de spoorwegen is het winterplan nog steeds van kracht, dat inhoudt dat treinbestuurders indien nodig met aangepaste snelheid en aangepast remgedrag rijden en het treinmateriaal een specifieke aanpak krijgt.