Verkeer verloopt op de meeste wegen opnieuw normaal
Gent Foto: freelance
Het verkeer op de meeste wegen in Vlaanderen verloopt dinsdagavond opnieuw normaal. Het winterweer heeft er wel voor gezorgd dat vooral in de provincie Limburg en in het oosten van Vlaams-Brabant een langere avondspits was dan normaal. Dat werd vernomen bij het Verkeerscentrum Vlaanderen.

'De avondspits heeft in die provincies tot na 20 uur, op sommige plaatsen zelfs tot 20.30 uur geduurd,' legt woordvoerder Hajo Beeckman uit. 'Ook rond de stad Antwerpen kenden we een iets langere avondspits, tot 18.30 à 19.00 uur, maar dat had vooral te maken met ongevallen die zich al eerder op de avond hadden voorgedaan.'

Opvallend is dat er rond Brussel en Gent dan weer nauwelijks sprake was van files, zegt Beeckman. 'Waarschijnlijk hebben heel wat mensen daar uit voorzorg naar alternatieven gezocht.'

Hoewel de verkeersproblemen ondertussen zijn opgelost en er voldoende gestrooid lijkt, blijft het Verkeerscentrum de bestuurders tot voorzichtigheid aanmanen. 'In Limburg en Antwerpen wordt nog lichte sneeuw voorspeld,' aldus Beeckman. 'Bovendien moet er rekening worden gehouden met smeltwater dat kan aanvriezen en dus voor gladheid kan zorgen.'

Files tijdens ochtendspits beperkt

Door de sneeuwval maandagnacht waren zowat overal in Vlaanderen de wegen moeilijk berijdbaar. Op verschillende snelwegen gebeurden er ongevallen met blikschade. De files in de ochtendspits bleven desondanks vrij beperkt.

'De situatie was op de snelwegen in heel Vlaanderen gelijkaardig,' verklaarde het Vlaams Verkeerscentrum. 'De linkerrijstrook was meestal moeilijk berijdbaar, de andere rijstroken waren zo goed als sneeuwvrij.' 

De wachttijden naar Antwerpen en Brussel waren vroeg in de ochtend hoger dan tijdens een gewone dinsdagochtendspits, voornamelijk door enkele incidenten met vrachtwagens. Tussen 8 en 9 uur werden belangrijke vertragingen genoteerd op alle lokale wegen rond de steden in heel Vlaanderen.

Al bij al bleven de files echter beperkt: op het drukste moment stond er ongeveer 320 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Het Vlaams Verkeerscentrum sprak van een drukke, maar zeker geen uitzonderlijke dinsdagochtendspits.

Weinig problemen voor openbaar vervoer en luchthavens

Het treinverkeer kwam probleemloos op gang ondanks de hevige sneeuwval. De sneeuwploegen blijven paraat om in actie te schieten bij eventuele nieuwe sneeuwbuien. 

In Brussel rijden trams en bussen normaal. 'Er zijn geen vertragingen', klinkt het.
Toch zijn vertragingen zeker niet uit te sluiten tijdens de spits. 'Het is niet uitzonderlijk dat voertuigen bij deze weersomstandigheden geblokkeerd raken op de sporen', aldus woordvoerster van de MIVB An Van Hamme. 

De bussen en trams van De Lijn ondervinden hinder in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.  In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant houden de reizigers best rekening met vertragingen van een halfuur tot een uur. Door een ontspoorde tram op Linkeroever in Antwerpen worden de tramlijnen 3, 5, 9 en 15 omgeleid en werden er pendelbussen ingelegd. In Vlaams-Brabant is er extra hinder door een staking in stelplaats Asse. In West-Vlaanderen tenslotte verloopt het busverkeer vooral moeizaam in de regio Brugge en aan de kust.

Ook de luchthaven van Zaventem is zo goed als normaal beschikbaar. 'Er is afgelopen nacht duidelijk meer sneeuw gevallen dan we verwacht hadden, maar de start- en landingsbanen zijn geruimd en kunnen normaal gebruikt worden', zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. De luchthaven van Charleroi ondervindt evenmin problemen. Sinds vorige week activeerde de luchthaven haar winterplan, zo meldt David Gering, woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport. De woordvoerder roept passagiers wel op om op tijd naar de luchthaven te vertrekken.

Voldoende strooizout

Het Agentschap Wegen en verkeer laat weten dat de strooidiensten overal preventief gestrooid hadden en dat ze tijdens de nacht en ochtend opnieuw uitrijden om sneeuw te ruimen en nogmaals te strooien. In totaal werd al 3.839 ton zout gestrooid op de gewestwegen, op de fietspaden langs gewestwegen werd nog eens 232 ton zout gestrooid.

‘Onze voorraad is nog bijna volledig vol', zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV). ‘Zolang het geen weken aan een stuk wintert, kunnen we garanderen dat die 42.000 ton strooizout voldoende zal zijn.'

Droger maar kouder

De komende dagen wordt het droger maar wel een stuk kouder, met minima 's nachts tussen de -5 en -13 graden. Overdag blijft het kwik meestal onder nul, tussen -2 en -3°C. ‘Het blijft zeker tot zondag vriezen, daarna lopen de weermodellen uit elkaar', zegt Deboosere nog.