Vijf keer meer warmterecords door klimaatverandering
Extreme droogte in Kenia Foto: Dieter Telemans

De klimaatopwarming is duidelijk verantwoordelijk voor de vervijfvoudiging van het aantal warmterecords over de hele wereld. Dat blijkt uit een studie die maandag gepubliceerd werd door het vakblad Climatic Change.

Wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) en de Complutense-universiteit van Madrid ontwikkelden een statistisch model op basis van de maandelijkse temperaturen over de hele wereld en dat van de afgelopen 131 jaar.

‘Gemiddeld worden vijf keer meer maanden met recordtemperaturen vastgesteld dan het geval zou zijn zonder klimaatopwarming', zo schrijven de wetenschappers. ‘In sommige delen van Europa, Afrika en Zuid-Azië mag je dat aantal zelfs vermenigvuldigen met tien.'

Volgens de wetenschappers zou 80 procent van de maandelijkse recordtemperaturen niet plaatsgevonden hebben zonder de invloed van de mens op het klimaat.

De frequentie aan records is de laatst veertig jaar de hoogte ingeschoten en kan niet alleen verklaard worden door natuurfenomenen als El Niño, klinkt het nog.