Opmars rebellen lijkt niet te stuiten in Mali
Foto: REUTERS

Ondanks de hevige bombardementen door Franse gevechtsvliegtuigen hebben Islamistische rebellen in Mali terrein gewonnen. Dat zeggen Fransen en Malinese autoriteiten.

Frankrijk heeft het luchtoffensief tegen de moslimextremisten in Mali uitgebreid. Hoewel de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian benadrukte dat de situatie ‘zich gunstig ontwikkelt', lijkt de opmars van de rebellen echter nog niet tot staan te zijn gebracht.

Een bevelhebber van het Malinese leger zei vanuit Niono, in de buurt van Diabaly, dat de Franse bombardementen de moslimstrijders niet tot staan hebben gebracht. Ze hebben de stad Alatona ingenomen en hebben de weg bereikt die Diabaly verbindt met Ségou, een belangrijke stad in het midden van het land.

Omdat de opstandelingen nu vanuit het westen oprukken, zijn ze de hoofdstad Bamako op zo'n vierhonderd kilometer genaderd. Nog niet eerder waren de rebellen zo dicht bij de hoofdstad.

Le Drian zei dat de Fransen op sommige plekken op problemen stuiten. ‘Er is nog steeds een lastige plek in het westen, waar we te maken hebben met extreem goed bewapende groepen', aldus de minister.

Interventie

Het noorden van Mali werd negen maanden geleden na een coup in Bamako veroverd door rebellen die banden onderhouden met Al-Qaeda. Die voerden de strenge islamitische wetgeving, de sharia, in.

Maandenlang heeft de internationale gemeenschap overlegd over te nemen stappen. In december werd uiteindelijk een resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een militaire interventie. Daar was echter een hele waslijst aan voorwaarden aan verbonden.

Luchtaanvallen

Vorige week veranderde de hele situatie in enkele uren tijd. De Franse inlichtingendienst kreeg twee konvooien van de rebellen in het oog. Een konvooi was onderweg van Douentza naar de garnizoenssteden Mopti en Sévaré, een tweede van Diabaly naar Ségou. Velen vreesden dat als Ségou of Mopti zou vallen, de rebellen op zouden trekken naar Bamako.

De Franse president François Hollande heeft 550 militairen naar Mali gestuurd en toestemming gegeven voor luchtaanvallen. Vrijdag werden de eerste bombardementen uitgevoerd. Groot-Brittannië stuurde in het weekeinde transportvliegtuigen naar Mali om Frankrijk te helpen bij het troepentransport. De Verenigde Staten sturen drones en verlenen onder andere logistieke steun.