Di Rupo verdedigt homohuwelijk op Twitter
Zondag werd in Parijs de mogelijke legalisering van het homohuwelijk massaal onder vuur genomen. Foto: Photo News

‘Ik ben trots op ons land waar alle koppels het recht hebben om te trouwen', zegt premier Elio Di Rupo maandag op Twitter. De eerste minister reageert daarmee op het massale protest in Frankrijk tegen de mogelijke invoering van het homohuwelijk daar.

Ons land laat al tien jaar toe dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. In Frankrijk hoopt de centrum-linkse meerderheid nu ook het homohuwelijk en adoptie door homoseksuelen te kunnen invoeren.

Zondag werd in Parijs massaal geprotesteerd tegen dat voorstel. Volgens de politie waren er 340.000 demonstranten. Daarmee was het waarschijnlijk het grootste protest sinds een onderwijsdemonstratie in 1984.

Het massale protest heeft de Belgische premier Di Rupo, zelf een homoseksueel, blijkbaar aangegrepen. Hij schreef maandag op Twitter onderstaand bericht: 

Het Franse verzet tegen het homohuwelijk, dat vooral uit religieuze hoek komt, is de laatste maanden aangezwollen en de steun voor legalisatie is sindsdien afgenomen. Volgens een peiling is momenteel 52 procent van de Franse bevolking nog voor legalisatie. In augustus was dat nog 65 procent.

Ook in ons land was opgeroepen om dit weekend te betogen tegen het homohuwelijk. Er daagden enkele tientallen mensen op.