De rechtbank in Milaan weigert het proces tegen de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi (76) uit te stellen tot na de verkiezingen van volgende maand. Na vier uur overleg hebben de rechters ook beslist dat een getuigenis van kroongetuige Ruby niet nodig is.

De Marokkaanse Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby Rubacuori, is maandag voor het eerst in de rechtbank in Milaan verschenen voor de zaak tegen Silvio Berlusconi. De ex-premier staat terecht voor betaalde seks met de toen zeventienjarige Ruby op de beruchte bunga bunga-feestjes en voor machtsmisbruik. Beiden ontkennen dat er sprake is geweest van seks.

Maar nog voor Ruby, die nu 20 jaar is, haar getuigenis kon afleggen, heeft een van de advocaten van Berlusconi gevraagd om de zaak uit te stellen tot na de verkiezingen van volgende maand. Hij argumenteerde dat de voormalige premier het te druk zal hebben met de campagne om naar de hoorzittingen te komen. Hij zei ook te willen voorkomen dat de rechtszaak ‘uitgebuit' wordt door zijn politieke tegenstanders. 

De rechtbank had Ruby al in december opgeroepen. Twee keer eerder liet ze verstek gaan, naar verluidt omdat ze in Mexico op vakantie was.  Ze was opgeroepen als getuige à decharge. Uiteindelijk besloot de rechtbank dat een verklaring van Ruby niet nodig is.