Gouverneur Denys ziet liberalen toetreden tot coalitie in Denderleeuw

Gouverneur Denys

Foto: BELGA

Na bemiddelingsgesprekken om uit de impasse te geraken rond de uitblijvende burgemeestersvoordracht in Denderleeuw, denkt Oost-Vlaams gouverneur André Denys de oplossing te hebben. Open VLD Plus zou voor de coalitie N-VA/CD&V kiezen..

Vorige woensdagavond werd in Denderleeuw een minderheidscollege samengesteld tussen N-VA en CD&V, met steun van Vlaams Belang. Die leverde de nodige drie stemmen, omdat N-VA en CD&V samen over slechts 11 op 25 zetels beschikken.

Ook SP.A en Open VLD, die hun lot aan elkaar verbonden hadden, hebben samen trouwens ook elf zetels in Denderleeuw.

Volgens Oost-Vlaams gouverneur Denys, die door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) is aangeduid om te bemiddelen in Denderleeuw, is de oplossing dat Open VLD Plus toetreedt tot de coalitie CD&V/N-VA. Maar dan moeten de liberalen inderdaad de SP.A laten vallen. Volgens Denys zijn ze daartoe bereid, maar zijn er nog inhoudelijke gesprekken met CD&V/N-VA nodig.

Denys merkt op dat CD&V en N-VA nog geen duidelijk beleidsplan hebben, dus dat er nog werk aan de winkel is.

Volgens Denys kan Open Vld Plus een nieuwe kandidatuur steunen, ook al heeft de partij haar handtekening gezet onder de voordracht van uittredend burgemeester Jo Fonck (SP.A). De gouverneur verwijst daarbij naar een brief van minister Bourgeois, die verwijst naar artikel 59 paragraaf 1 van het Gemeentedecreet, om de gemeenteraad een nieuwe voordracht te laten doen.

Deadline op 22 januari

Denys geeft de partijen in Denderleeuw de tijd tot 22 januari. CD&V-schepen Jan De Nul gaat de gesprekken leiden als 'inhoudelijk formateur'.

Een minderheidscollege mét gedoogsteun van Vlaams Belang (zoals bij de samenstelling van het college) is uitgesloten, omdat CD&V en N-VA volgens Denys daar duidelijk afstand van nemen.

De gouverneur gelooft niet in een meerderheidscollege met vier partijen (CD&V-N-VA-SP.A-Open VLD) gezien de vruchteloze pogingen uit het verleden en de moeilijkheid om nog een evenwichtig college samen te stellen met minder partijen (zonder SP.A dus).