Voor het onderzoek naar muizen roept Natuurpunt de hulp in van katten en hun eigenaars. Kattenbaasjes kunnen meldingen en foto's van prooien versturen, waarna muizenexperts de verschillende soorten muizen in Vlaanderen in kaart kunnen brengen.

‘Katten zijn gewiekste jagers', legt Kris Boers van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt uit. Ze maken naar schatting tien miljoen muizenslachtoffers in Vlaanderen per jaar.'

Met de beelden van de ‘jachttrofeeën wil Natuurpunt een zicht kijgen op de verspreiding van verschillende soorten muizen in Vlaanderen, want muizenonderzoek is een gecompliceerde onderneming.

‘De diertjes zijn klein, schuw en leven vooral ‘s nachts. Er zijn dan ook bijzonder weinig gegevens beschikbaar over de verspreiding van de verschillende muizen in Vlaanderen, zowel van de veel voorkomende als de zeldzame muizen', klinkt het.

Dode muizen, die beter niet met de hand vastgepakt worden, moeten op een wit blad gefotografeerd worden, overdag en zonder flits. Om de determinatie achteraf te vergemakkelijken, staan op watvangtdekat.be gerichte fototips. Een zoekkaart maakt voor kattenbaasjes een eerste determinatie mogelijk.

Naast het onderzoek watvangtdekat.be zal er ook een intensieve meetcampagne met (camera)vallen opgezet worden en zullen specialisten braakballen van uilen onderzoeken.

In Vlaanderen leven in totaal een twintigtal soorten muizen, die onderverdeeld worden in vier groepen: waren muizen (huismuis, bosmuis, dwergmuis), de spitsmuizen (huisspitsmuis, bosspitsmuis, dwergspitsmuis), de woelmuizen (aardmuis, rosse woelmuis) en de slaapmuizen (eikelmuis).