Per maand zijn er ongeveer 400 bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB die niet op hun eindbestemming raken door vertragingen die ze onderweg opliepen. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels op een parlementaire vraag.

In 2011 werden meer dan 7.000 ritten afgebroken op een totaal van ongeveer 3 miljoen. Dat komt neer op zo'n 0,2 procent van de ritten. Het aantal daalt wel, want in het eerste semester van 2012 zijn er 27 procent minder lijnen afgesneden dan het jaar voordien. Het gaat vooral om buslijnen die door het centrum van Brussel moeten.

‘Met 0,2 procent van de bussen die niet op hun eindbestemming raken, doet de MIVB het eigenlijk niet zo slecht', zegt Jan Vanseveren van de bond van trein-, tram- en busgebruikers TreinTramBus. ‘De NMBS doet het met 1,5 procent van de treinen veel slechter.' Volgens Vanseveren zijn geparkeerde auto's op de tramsporen vaak de oorzaak van vertragingen. ‘En daar heeft de NMBS al geen last van', aldus Vanseveren.

‘Er zijn heel wat manifestaties in de binnenstad en er zijn ook werkzaamheden bij de vleet', zegt An Van hamme van de MIVB. ‘Als er bijvoorbeeld een onvoorziene manifestatie of verkeersopstopping is, kan de dispatching beslissen om de bus niet tot de laatste halte te laten rijden. De bus rechtsomkeer laten maken zonder naar het eindpunt te gaan, kan een goede oplossing zijn om de vertraging niet nog meer te doen oplopen.'