UPS blaast overname TNT Express af
Foto: EPA

De overname van het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot UPS gaat niet door. Dat meldde TNT maandag. Op de beurs verliest het aandeel TNT in een reactie zo'n 50 procent.

Volgens TNT heeft de Europese Commissie aan beide bedrijven laten weten dat er op basis van de huidige voorstellen geen toestemming wordt gegeven voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal. De overnameovereenkomst tussen UPS en TNT wordt beëindigd zodra de formele bevestiging van de Brusselse bezwaren wordt ontvangen. TNT gaf maandag aan dat die bevestiging “onvermijdelijk” is.

De Europese Commissie geeft voorlopig geen commentaar. De eigen deadline voor de publicatie van het oordeel over de overname van koeriersbedrijf is 5 februari.

UPS wilde TNT voor in totaal 5,2 miljard euro overnemen. Dat voornemen stuitte echter op grote bezwaren van de Europese Commissie, die vreesde dat de bedrijven samen een te dominante positie op de Europese expressmarkt zouden krijgen. UPS moest daarom onderdelen zien te verkopen aan concurrenten. De afgelopen weken werd echter al duidelijk dat grote bedrijven als FedEx niet stonden te springen om UPS uit de brand te helpen.

UPS betaalt TNT Express 200 miljoen euro als compensatie voor de mislukte overnamepoging. TNT gaf in een verklaring aan de situatie te betreuren, omdat het ervan uitging dat de overname gunstig was voor alle betrokkenen. Het bedrijf belooft in de verklaring alle aandacht te zullen richten op de uitvoering van de eigen strategie. Een update daarvan zal “te zijner tijd” worden gegeven, laat TNT weten.

Beurs

Op de beurs wordt het nieuws dramatisch onthaald. De beurs in Amsterdam zakte maandag in het rood nadat TNT Express en PostNL met kolossale verliezen hadden geopend na de aankondiging van de mislukte overname. Koeriersbedrijf TNT Express kelderde meer dan 44 procent. Postbedrijf PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, verloor ruim 35 procent.