Meningen verdeeld over wettelijkheid van Fabiola-stichting
Foto: BELGA
Fons Pereos, de omstreden stichting van koningin Fabiola, hangt juridisch met haken en ogen aan elkaar. Enkele bepalingen van de oprichtingsakte gaan lijnrecht in tegen de bepalingen van de wet van 2002 op de stichtingen. Dat meldde De Morgen vandaag. Thierry Afschrift, professor fiscaal recht aan de ULB, is daar echter niet van overtuigd.

De meningen zijn verdeeld over de legaliteit van de stichting "Fons Pereos", die in september 2012 door koningin Fabiola werd opgericht. Enkele specialisten reageerden aan persagentschap Belga op een artikel in De Morgen, dat stelt dat de oprichtingsakte problematisch is op het juridisch niveau.

Enkele bepalingen van de oprichtingsakte gaan lijnrecht in tegen de bepalingen van de wet van 2002 op de stichtingen, schrijft de krant maandag. Het zou daarbij onder meer gaan om vergoedingen aan stichters en bestuurders.

'Een stichting mag geen materieel voordeel opleveren voor de stichters of bestuurders", bevestigt Christophe Boeraeve, advocaat gespecialiseerd in de wetgeving voor vzw's en stichtingen. In de oprichtingsakte van de stichting staat evenwel dat ook aan "bestuurders en toekomstige bestuurders" geld uitgekeerd kan worden.

"Volgens mij overtreedt die bepaling van de akte de wet", aldus Boeraeve.

Thierry Afschrift, advocaat en professor fiscaal recht aan de ULB, is daar niet van overtuigd. "In een stichting is een vergoeding normaal, ook voor de bestuurders. Anders zouden er alleen maar vrijwilligers zijn. Maar de betaling moet wel verenigbaar en in verhouding zijn met de geleverde diensten", aldus Afschrift.

 'De stichting zou illegaal zijn als ze winsten genereert en verspreidt', vervolgt hij. 'Maar voor het ogenblik is de stichting nog te jong, opdat dat het geval zou zijn.' Hij meldt nog dat de stichting haar rekeningen publiek moet maken.

De advocaat van koningin Fabiola, Jean Van Rossum, wou maandag telefonisch niet reageren.