De favoriete aandelen van  Yves Vaneerdewegh
Yves Vaneerdewegh Foto: rr
Yves Vaneerdewegh van Capricorn kiest voor groeibedrijven in de gebieden ICT, gezondheid en schone technologie, met een focus op kleine en middelgrote Europese ondernemingen. 'De aandelen in de selectie bieden een combinatie van aantrekkelijke groeiperspectieven, financiële sterkte en een aanvaardbare waardering.'

Econocom

Ondanks een sterke beursprestatie de laatste jaren (+59% in 2011 en +57% in 2012) blijft dit IT bedrijf een aantrekkelijke belegging. De klim is ondermeer te danken aan de zeer geslaagde overname van ECS in juli 2010. De winst kan de volgende jaren verder groeien door het toenemende gebruik van leasing voor ICT investeringen, terwijl de operationele marge van Econocom kan stijgen tot meer dan 5%. De verwachte koerswinstverhouding bedraagt slechts 11.

Arcadis

Het Nederlandse ingenieursbureau focust op consulting in vier domeinen. De milieu-consulting tak is de grootste, met daarnaast activiteiten in water, infrastructuur en gebouwen. De onderneming heeft het afgelopen decennium wereldwijde posities opgebouwd met een sterke aanwezigheid in de VS, Brazilië en Azië. De nieuwe CEO, aangesteld sinds vorig jaar, wil de organische groei versnellen en meer focussen op activiteiten met hoge toegevoegde waarde. Aan een koerswinstverhouding (voor 2013) van minder dan 12 is het aandeel niet duur te noemen.

Gerresheimer

Gerresheimer maakt speciale verpakkingen. De belangrijkste afzetmarkt is de niet cyclische farmasector, terwijl Gerresheimer niet gevoelig is voor de specifieke risico’s van de sector zoals het falen van R&D projecten of het vervallen van patenten. De groei wordt ondersteund door nieuwe producten zoals inhaleertoestellen en insulinepennen. Het bedrijf is ruim één miljard euro waard. De koerswinstverhouding bedraagt 13, wat een stuk lager is dan de meeste aandelen in de sector van de medische apparatuur.

EVS

Dit Luikse bedrijf is de oudste positie in de portefeuille van Quest for Growth, dat voor het eerst aandelen van EVS kocht in 2004 aan 7.7 euro (gecorrigeerd voor split). Intussen keerde het bedrijf voor ruim 17 euro per aandeel dividenden uit. Een buy-and-hold strategie kan dus lonend zijn. In de toekomst moeten de zware investeringen in R&D van de afgelopen jaren vruchten beginnen af te werpen. De groei moet vooral komen uit de studio-markt, die veel groter is dan de tradionele afzetmarkt van EVS. De koerswinstverhouding bedraagt ongeveer 15. Omdat EVS een groot deel van de winst uitkeert, is het (bruto) dividendrendement bijna 6%.

LPKF

Eén van de recentere introducties in de beheerde fondsen is LPKF Laser & Electronics. Deze Duitse small cap maakt machines voor het efficiënt bewerken van materialen met lasertechnologie. De omzet is sinds 2009 meer dan verdubbeld en de vooruitzichten blijven goed. Recent verhoogde het bedrijf zijn omzet- en winstschattingen voor 2012. Het bedrijf is zeer innovatief, heeft een hoge rentabiliteit en een sterke balans. De koerswinstverhouding bedraagt ongeveer 14, wat zeker aanvaardbaar is voor een groeibedrijf.


Yves Vaneerdewegh van Capricorn Venture Partners is beheerder van de genoteerde aandelenportefeuille van Quest for Growth, een PRIVAK die op de beurs van Brussel genoteerd is, en van Quest Cleantech Fund, een beleggingsfonds met genoteerde aandelen in schone technologie.