Honderdduizenden Fransen betogen tegen homohuwelijk

In Parijs kwamen enkele honderdduizenden mensen samen om te protesteren tegen het homohuwelijk.

Foto: AFP

Een protestmars tegen het homohuwelijk heeft in Parijs hondderduizenden mensen op de been gebracht. De politie spreekt van 350.000 mensen, de organisatie beweert zelfs dat het er 800.000 zijn. Een gelijkaardige betoging in Brussel lokte een vijftigtal mensen.

In Frankrijk is een wet voor de invoering van het homohuwelijk in de maak. Dit stuit in de conservatieve hoek op protest. Zowel katholieke als islamitische organisaties riepen daarom op tot een betoging.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen wordt het voor homoseksuele stellen mogelijk kinderen te adopteren of kinderen te krijgen door middel van kunstmatige inseminatie. Het verzet tegen het homohuwelijk, dat vooral uit religieuze hoek komt, is de laatste maanden aangezwollen en de steun voor legalisatie is sindsdien afgenomen. Momenteel is 52 procent van de bevolking nog voor legalisatie. In augustus was dat nog 65 procent.

Per bus, auto en hogesnelheidstrein kwamen de actievoerders naar de Franse hoofdstad. Waarschijnlijk gaat het om het grootste protest sinds een onderwijsdemonstratie in 1984. De demonstranten liepen vanuit drie verschillende punten in de stad naar de Eiffeltoren.

Regering zet door

Harlem Désir, de voorzitter van de Socialistische Partij van president Hollande, zei dat het massale protest geen invloed zal hebben op het wetsvoorstel. De socialisten hebben een meerderheid in het Franse parlement en het voorstel wordt naar verwachting later deze maand in stemming gebracht.

“Het recht om te protesteren is beschermd in ons land, maar de socialisten zijn vastbesloten om alle mensen die van elkaar houden het recht te geven met elkaar te trouwen”, zei Désir. “Dit is de eerste keer in tientallen jaren in ons land dat rechts en extreemrechts samen de straat opgaan om andere Fransen rechten te ontzeggen.”

Brussel

De Brusselse manifestatie werd georganiseerd door een vereniging uit de evangelische kerken: Adossee, of voluit Association pour le développement des oeuvres et structures sociales des églises évangéliques.

‘s Ochtends waren er vanuit Brussel ook al vier bussen met 227 sympathisanten aan boord richting de Franse hoofdstad vertrokken, zo meldde Serge Jacoby van Adossee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig