NMBS: 'Problemen met Fyra kunnen nog maanden aanslepen'
Foto: Marc Herremans
'De problemen met de hogesnelheidstrein Fyra kunnen nog weken tot maanden duren', dat meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Gisteren vielen opnieuw 7 van de 20 Fyra-treinen uit.

De nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Amsterdam is sedert een maand in gebruik. De technische problemen blijven zich echter opstapelen. Ondanks de mededeling van de NMBS dat er vooruitgang geboekt wordt, vielen gisteren opnieuw 7 van de 20 Fyra-treinen uit. 

'De problemen gaan in de komende weken of maanden opgelost worden', aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. 'Enerzijds is het wachten op de levering van nieuw materieel, zodat we de trein kunnen vervangen als hij in de problemen komt. Anderzijds gaat het om technische verbeteringen nog moeten worden doorgevoerd.' 

De NMBS-zegsman stelt evenwel dat 'de problemen niet mogen blijven duren.' Vrijdag moesten opnieuw zeven Fyra-ritten door de problemen geannuleerd worden. 'Vrijdag was allesbehalve een topdag en er zat heel wat tegen. Wij minimaliseren dit zeker niet', aldus Crols. 'Maar er waren afgelopen week ook dagen waarop zich geen problemen met de hoogtechnologische trein voordeden.'

Bij reizigersorganisaties klinkt intussen de roep om de oude Beneluxtrein opnieuw in te voeren, steeds luider. Voorlopig wenst de NMBS daar niet op in te gaan. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in