Waarop moet u letten bij het sluiten van een autoverzekering?
Wie een nieuwe wagen koopt, heeft een verzekering nodig. En wie de premies van autopolissen naast elkaar legt, mag niet vergeten om ook de waarborgen, uitsluitingen en vrijstellingen te vergelijken. We helpen u een handje.

In een uitgebreide autoverzekering zitten de volgende dekkingen: burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, omnium of kleine omnium, bestuurder en bijstand. Enkel de aansprakelijkheidsverzekering is verplicht. Die dient om de tegenpartij te vergoeden indien u aansprakelijk bent voor het een ongeval. Verzekeringsmaatschappijen zijn voor die polissen wettelijk gebonden aan een modelovereenkomst. Er zijn dus niet zoveel verschillen tussen de BA-polissen van verzekeraars.

Premieberekening

Wie een autoverzekering wil sluiten, krijgt een graad waarmee rekening wordt gehouden om de premie te berekenen. De maatschappijen gebruiken daarvoor verschillende systemen. Per ongevalvrij jaar daalt de graad en als u een ongeval hebt waarbij u in fout was, stijgt hij.

Indien u van verzekeraar verandert omwille van een goedkopere premie, is de kans groot dat u uw opgebouwde voordeel als voorzichtige chauffeur verliest. Bij de nieuwe verzekeraar geniet u misschien tijdelijk een goedkopere premie, maar na een ongeval kunt u plots veel meer moeten betalen.

Sommige maatschappijen baseren het tarief op het aantal kilometers dat het voertuig per jaar rijdt. Hoe minder u rijdt, hoe meer korting u kunt krijgen.

Voor de berekening van de premie zal de verzekeraar ook willen weten wie de ‘gebruikelijke' bestuurder is. Verzekeraars baseren zich op een aantal criteria om te berekenen hoeveel u moet betalen. Niet alle verzekeraars berekenen de premie op dezelfde manier. Maar hier volgen een aantal factoren waarmee ze rekening houden:

 • Het schadeverleden van de jongste vijf jaar
 • Het vermogen van de wagen.
 • Het merk en type van de wagen.
 • Hoe milieuvriendelijk de wagen is.
 • Hoeveel kilometers u gemiddeld per jaar rijdt.
 • Het type brandstof (benzine, diesel, lpg, elektriciteit, hybride).
 • Het aantal zitplaatsen.
 • De catalogusprijs of de werkelijke aankoopprijs van de auto.
 • De leeftijd en het aantal jaren rijervaring van de bestuurder.

 Wie voor het eerst een eigen wagen koopt, maar al een tijdje rijdt en kan aantonen dat hij nog geen auto-ongeval heeft gehad, kan in aanmerking komen voor een lagere premie voor de BA-verzekering. De volgende factoren kunnen meespelen:

 • Zijn de ouders al (lang) klant bij dezelfde verzekeringsmaatschappij?
 • Hebben de ouders of de jongere nog andere verzekeringen bij dezelfde maatschappij?
 • Hebben de ouders al hun verzekeringen gebundeld bij die maatschappij en/of die tussenpersoon?
 • Wordt de wagen alleen tijdens de week gebruikt?
 • Wordt de wagen voor beroepsverplaatsingen gebruikt?
 • Heeft de jonge bestuurder een cursus defensief rijden gevolgd?
 • Omnium en kleine omnium

De voorwaarden voor de omnium en kleine omnium mogen de verzekeraars vrij bepalen. Daar zijn de verschillen dan ook groot. Een omnium is geen wettelijk verplichte verzekering. Maar het is wel mogelijk dat u een financiering of leasing hebt genomen en dat de financiële instelling u verplicht een omnium te nemen.

Een omnium is een verzekering waarin (bijna) alle kosten veroorzaakt door externe oorzaken, verzekerd zijn. Denk aan: eigen schade, brand, diefstal, natuurkrachten en aanrijdingen met dieren of glasbreuk. In een kleine omniumverzekering is de eigen schade niet gedekt.

Wat diefstal betreft, omvat een omnium diefstal van het voertuig of een onderdeel ervan en beschadiging door poging tot diefstal.

Kledingstukken, handtassen, laptops en andere voorwerpen die los in de wagen liggen, zijn bijna nooit gedekt. Vooral voor duurdere automodellen kan de verzekeraar speciale antidiefstalsystemen als voorwaarde stellen.

Gezinsformule

De bestuurder kan een aparte ongevallenverzekering sluiten voor de dekking van medische kosten, blijvende invaliditeit en overlijden. U kunt ook kiezen voor een gezinsformule voor alle verkeersongevallen. Alle gezinsleden zijn dan gedekt voor alle verkeersongevallen, als bestuurder van een voertuig, maar ook als fietser en voetganger.