De melding van gevallen van bof, die sinds medio 2012 verplicht is, leert dat de ziekte zich snel verspreidt. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx geantwoord op een vraag van senator Martine Taelman (Open Vld).

Taelman vroeg de minister naar een stand van zaken van het aantal gevallen van bof in het voorbije jaar. Tot dusver werden in België 1.800 gevallen van bof of dikoor gemeld. De senator vernam ook van Onkelinx dat het controlenetwerk van pediaters, dat sinds 2007 een constante daling van het aantal gevallen waarnam, voor het eerst in 2012 weer een opvallende stijging vaststelt.

Opvallend is dat het aantal gevallen in Brussel en Wallonië beperkt blijft tot 144, zegt de senator in een mededeling. Het zijn vooral adolescenten en studenten die getroffen worden.

‘Verontrustend is dat de pieken vooral in Vlaanderen waar te nemen zijn, met name in West-Vlaanderen', aldus de senator. Ze roept Vlaams minister Jo Vandeurzen op ‘stappen te ondernemen die een verdere verspreiding van het bofvirus tegengaan, nu preventie en vaccinatie een exclusieve Vlaamse bevoegdheid' zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig