Jan Jambon: 'Koninklijke familie doet alles om belastingen te ontduiken'
Jan Jambon (archieffoto) Foto: belga
Premier Elio Di Rupo moet stoppen met kappen op de N-VA en zich concentreren op zijn regeringswerk. Dat herhaalde Jan Jambon (N-VA) tijdens het debat rond de kersttoespraak van de koning in de Kamer. De N-VA wil ook dat er een onderzoek komt naar de stichting van koningin Fabiola. Andere oppositiepartijen vertelden hetzelfde verhaal.

'Wij waren met verstomming geslagen toen we de kerstboodschap van de koning hoorden', stelde fractieleider Jambon namens de N-VA. 'Ik heb zelden zoveel politieke commentatoren zich zo negatief horen uitlaten over een boodschap van de koning.' Daarbij citeerde Jambon onder andere uitspraken van professors Van Den Wijngaert en Devos.

'U maakte misbruik van de koning', herhaalde Jambon de beschuldigingen aan het adres van premier Di Rupo. 'U spande de koning voor de kar van de PS.'

'U wilde uw boodschap door de strot van de Vlaming rammen'

De N-VA-fractieleider kwam ook terug op de interviews met Di Rupo in De Zondag en Metro, waarin die de N-VA een gevaarlijke partij noemde. Dat gebeurde volgens Jambon niet toevallig in gratis verdeelde Vlaamse kranten: 'U wilde uw boodschap kost wat kost door de strot van de Vlaming rammen!'

Jambon citeerde daarbij uit het eerste artikel in de statuten van de PS. 'De PS heeft tot doel werk te maken van de klassenstrijd en de krachten te bundelen in Wallonië en Brussel. En u komt ons verwijten gevaarlijk te zijn?' Die uitspraken zorgden voor stemverheffing bij de PS-fractie.

'Stop met te kappen op N-VA', eiste Jambon, en hij vroeg de premier zich te concentreren op het regeringswerk, zoals het geven van zuurstof aan het bedrijfsleven.

'Hoe blauwer het bloed hoe roder de diesel'

'Wordt het niet nodig om de koninklijke familie een louter protocollaire functie te geven', vroeg Jambon zich af, waarna hij zich focuste op het nieuws over de stichting van koningin Fabiola. 'Wat is dat met die koninklijke familie? Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk belastingen te ontduiken. Hoe blauwer het bloed hoe roder de diesel.'

'Wat moeten de mensen denken over die stichting? Ofwel gaat het daar om dotaties, en dan moeten er geen belastingen op betaald worden. Anders gaat het om privé-bezittingen, en dan moeten daar wel belastingen op betaald worden', besloot de N-VA-fractieleider.

'Belgische belastingbetaler mag Sinterklaas spelen voor familie Fabiola'

Ook Barbara Pas van Vlaams Belang kwam terug op de kersttoespraak van de koning. Volgens haar zou zo'n toespraak een boodschap van vrede en hoop moeten brengen, 'vooral in tijden van crisis, een crisis die iedereen voelt, behalve het koningshuis.' Ze verwees daarbij naar stijgende dotaties. De kritiek van andere partijen vond Pas eerder hypocriet: 'Ze schreeuwen nu hun verontwaardiging uit, maar het zijn dezelfde partijen die al jaren lang tegen elk voorstel van Vlaams Blok of Vlaams Belang stemmen waarbij we vragen om iets te veranderen aan de rol van de koning.'

Pas had ook weinig goede woorden over voor 'mevrouw de Mora y Aragón' zoals ze koningin Fabiola consequent noemde. 'Ze kreeg al 27 miljoen, of een bedrag van 160 keer een normaal weduwenpensioen. En dat zonder enige tegenprestatie. Ondertussen mag de Vlaamse belastingbetaler omgekeerde Sinterklaas spelen voor haar Spaanse neefjes en nichtjes.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in