Permanente gehoorschade niet langer permanent?

Amerikaanse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze permanente gehoorschade binnen afzienbare tijd kunnen herstellen. Dat zou een enorme medische doorbraak betekenen.

Wereldwijd hebben al ruim 250 miljoen mensen gehoorschade opgelopen. Permanente gehoorschade komt vooral voor bij muzikanten, dj's en bezoekers van optredens en festivals. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Medical School hebben nu een medicijn ontwikkeld dat de schade, die tot nog toe onherstelbaar was, toch zou kunnen herstellen.

In ons oor bevinden zich haarcellen, die essentieel zijn om te kunnen horen. De haren trillen bij elke vorm van geluid en kunnen afsterven door te vaak blootgesteld te worden aan erg luide muziek en door de inname van drugs. Die haarcellen kunnen - helaas - niet vanzelf opnieuw aangroeien, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze met het nieuwe medicijn wel geregenereerd kunnen worden.

‘De ontbrekende haarcellen worden vervangen door nieuwe haarcellen na de behandeling met het medicijn', zegt hoofdonderzoeker Albert Edge. ‘Met nog wat meer onderzoek geloven we dat het herstellen van haarcellen kan leiden tot het ‘genezen' van gehoorschade.'

Het medicijn werd al met succes getest op muizen die hun gehoor kwijt waren geraakt door een teveel aan lawaai. Het onderzoek is nog verre van afgewerkt, maar de onderzoekers zijn er rotsvast van overtuigd dat een oplossing mogelijk is. Momenteel kunnen 8 op de 10 gevallen van gehoorschade niet genezen worden.