Vlaams Belang geeft gedoogsteun aan CD&V/N-VA in Denderleeuw
Foto: Dries Luyten
In Denderleeuw is de stemming voor de nieuwe gemeenteraad achter de rug. N-VA'er Geert Van Cauter werd met de steun van Vlaams Belang verkozen tot gemeenteraadsvoorzitter. 'Ik doe niet mee aan deze hypocriete boel', verklaarde zijn voorganger, Jürgen Ruysseveldt (SP.A) bij de overdracht van zijn ambt. Vlaams Belang steunde ook de verkiezing vijf CD&V- en N-VA-schepenen.

Van Cauter werd met 14 op 25 ja-stemmen verkozen tot gemeenteraadsvoorzitter, met aangekondigde steun van de drie Vlaams Belangraadsleden en het blok CD&V/N-VA, dat samen elf zetels haalt.

Jan De Dier (N-VA) werd met 14 op 25 stemmen verkozen tot eerste schepen, huidig burgemeester Jo Fonck (sp.a) kreeg de resterende 11 stemmen. Dezelfde stemuitslag was er voor de vier andere schepenen. Tweede schepen wordt Jan De Nul (CD&V), Geert Van Schelvergem (Open Vld Plus) verloor. Derde schepen wordt Erna Scheerlinck (N-VA), Elke De Greef (sp.a-Open) verloor. Vierde schepen wordt Sofie Renders (CD&V), Yves De Smet (sp.a-Open) verloor. Vijfde schepen wordt Lutgart Waegeman (N-VA), Marleen Buydens (Open Vld Plus) verloor met 10 stemmen, één iemand stemde blanco.

Voormalig SP.A-gemeenteraadsvoorzitter haalt uit

'Met deze sleutel heb je toegang tot het gemeentehuis, begon uittredend raadsvoorzitter Ruysseveldt, die 11 stemmen kreeg, zijn speech.

Ruysseveldt bedankte iedereen voor de medewerking tijdens zijn ambtstermijn en schetste het steeds moeilijkere verloop van gemeenteraadszittingen in de aanloop van 14 oktober. De toekomstige coalitievorming omschreef hij als 'straks een paar bolletjes kleuren en niet het gevolg van doorgedreven onderhanden'.

 'Zolang het belangrijkste programmapunt (van Vlaams Belang) racisme is en de partij het prediken van haat en inboezemen van angst voorop stelt, is bestuursdeelname voor ons uitgesloten', verklaarde hij nog.

'Beloof geen constructieve oppositie'

Ruysseveldt kwam pas echt op dreef toen hij sprak als fractielid van de socialisten. 'Ik doe aan deze hypocriete boel niet mee. Ik beloof geen constructieve oppositie, maar keiharde oppositie.'

'Ik beloof geen spaander heel te laten van jullie dossiers indien er iets op aan te merken valt', stelde Ruysseveldt tegenover de fractieleden van N-VA en CD&V. 'Ik beloof de verdraagzaamheid in onze gemeente te vrijwaren.'

Vlaams Belang-lijsttrekker Kristof Slagmulder zei de uitspraken van de voormalig gemeenteraadsvoorzitter te betreuren.