DS Radio. Nieuw poptalent voor 2013
Foto: The History of apple pie
Welke bands breken in 2013 door? De Standaard selecteerde vijftig jonge wolven die het volgens kenners zullen maken.

Ze zijn een deel van het winterseizoen geworden, de lijstjes met de nieuwe namen die in 2013 zullen doorbreken. Sinds de komst van de sociale media kan een carrière in de popmuziek immers pijlsnel exploderen, en dat maakt een goed opgebouwde voorbereiding des te belangrijker.

Daarom vinden in deze periode muzikale powwows plaats als Eurosonic (nu in Groningen), Midem (over een paar weken in Cannes) en South By Southwest in Austin (Texas) in maart. Honderden groepen proberen daar in de aandacht te komen. Velen hebben al enkele jaren in het live-circuit op hun teller staan, maar heel wat bands maakten in 2012 pas hun eerste single op EP en willen in 2013 proberen op te vallen met een debuutalbum en, in het beste geval, een clubtournee.

De muziekredactie van De Standaard heeft de koppen bij elkaar gestoken en een aantal interessante bands verzameld in een nieuwe aflevering van DS-radio, een samenwerking met de streamingdienst DEEZER. De lijst bevat heel wat namen die dezer dagen getipt worden, waaronder ook enkele Belgische bands, zoals Sir Yes Sir en Trixie Whitley.

 

Opvallende nieuwe stijlen zijn volgend jaar niet te verwachten. Folk en elektronika blijven belangrijke krachten, en het is de combinatie van beiden die Haim, een van de meest getipte bands van vandaag, zo fris maakt. Meer van die frisse meidenpop komt dit jaar van Chvrches, Charli XCX, Icona Pop en Girls’ Generation.
Nieuwe namen in de hiphopwereld zijn vooral A$AP Rocky, Earl Sweatshirt, Joey Bada$$ en de al gereputeerde Angel Haze. Interessante namen in de folkwereld zijn Laura Mvula en ‘onze’ Jonas Winterland.
Behalve Haim en Angel Haze, wordt ook uitgekeken naar de emotionele songs van Tom Odell, vallen nogal wat volgelingen van Mumford & Sons te horen (zoals Little Green Cars) en is het smullen van de verleidelijke synthpop van AlunaGeorge.
En de Belgen? Moeilijk uit te maken. Van de finalisten van de RockRally van vorig jaar staan er voorlopig maar twee op Deezer. In het internationale uitstalraam staan wel veel Scandinavische bands, maar nauwelijks Belgen. Het versterkt het gevoel dat er dringend iets gedaan moet worden aan de internationale slagkracht van de Belgische popmarkt. Intussen selecteren we voor u Geppetto & The Whales, Jonas Winterland, Trixie Whitley, Coely, Sir Yes Sir en de Luikse band Compuphonic.

 

De lijst van 50 namen (alfabetisch): AlunaGeorge, Angel Haze, A$AP Rocky, Atlas Genius, Bastille, Charli XCX, Childhood, Chvrches, Coely, Compuphonic, Dan Croll, Diiv, Disclosure, Earl Sweatshirt, Eddie Front, Ewert and The Tow Dragons, The Family Rain, Fidlar, Foxes, Gabrielle Aplin, Gary Clark Jr, Geppetto & The Whales, Girls’ Generation, Haim, The History of Apple Pie, Icona Pop, Jagwar Ma, Joey Bada$$, Jonas Winterland, King Krule, Kwes, Laura Mvula, Little Green Cars, Money, Ms Mr, Night Beds, Palma Violets, Pins, Post War Glamour Girls, Rhye, Savages, Sinkane, Sir Yes Sir, The Strypes, Swim Deep, The Tea Street Band, TNGHT, Tom Odell, Trixie Whitley, Willy Moon. De nummers worden in willekeurige volgorde afgespeeld. Informatie over de bands is te vinden op het internet.

 

Deezer is een streaming muziekdienst met een catalogus van 20 miljoen songs en met wekelijkse pre-releases en radiozenders in 12 verschillende genres.

 

Deezer is een streaming muziekdienst met een catalogus van 35 miljoen songs en met wekelijkse pre-releases en radiozenders in 12 verschillende genres.