Di Rupo maakt ‘marxistische' kwinkslag
Eric Van Zele en Elio Di Rupo Foto: BELGA

In zijn speech tijdens de uitreiking van de award Manager van het Jaar verwees premier Elio Di Rupo naar de ondernemerskritiek op zijn regering. ‘U kan op de regering rekenen', sprak hij de ondernemers toe.

De premier sprak een publiek toe dat niet meteen tot dat van zijn PS gerekend wordt. Hij overliep één jaar regeringsbeleid met de doorgevoerde besparingen, het relancebeleid en andere regeringsplannen. Maar naar het einde van zijn speech toe nam Di Rupo een verrassende wending met een knipoog naar de ondernemerskritiek op zijn regering.

‘Volgende week is de secretaris-generaal van de communistische partij van Vietnam op bezoek in Brussel', zei hij. ‘Ik zal samen met hem de ondertekening bijwonen van een akkoord tussen Rent-a-Port, een filiaal van Ackermans & van Haaren, en de autoriteiten van de havenstad Hai Phong in Noord-Vietnam.'

Het A&vH van topman Luc Bertrand dus, de ondernemer die het federale regeringsbeleid als marxistisch bestempelde.

‘U ziet het, sommigen zeggen dat ik marxist ben: dat is voor de goede zaak en om de ondernemingen te steunen, in dit geval Ackermans & van Haaren.' Gelach en handgeklap volgde.

‘U zet zich elk met hart en ziel in voor uw onderneming en uw werknemers. Om te creëren, te fabriceren en te innoveren. U verdient ons respect. U kan op de regering rekenen.'