Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft dinsdag de onderscheiding ontvangen die de Duitse bondsrepubliek hem heeft toegekend. Hij kreeg het "Grote Kruis met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland" uit handen van ambassadeur Eckart Cuntz, die hem als polyglot "de perfecte Europeaan" noemde.

Met de onderscheiding wordt de bilaterale samenwerking tussen de Belgische en Duitse legers in de kijker gezet. Vooral in Afghanistan vullen de troepen elkaar aan.

Minister De Crem kreeg het "Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband" tijdens een ceremonie in Brussel, waar ook een groot deel van de Belgische militaire hiërarchie aanwezig was. Ambassadeur Cuntz prees De Crem voor zijn kennis van acht talen en noemde hem daarom "de perfecte Europeaan".
 
De militaire samenwerking tussen België en Duitsland speelt zich vooral in het buitenland af. In 2005 kwam namelijk een einde aan de Belgische militaire aanwezigheid bij onze oosterburen. Die startte in 1945 na de overwinning op nazi-Duitsland.
 
In het noorden van Afghanistan zijn op dit moment een 150-tal Belgische militairen gestationneerd in twee installaties van de Bundeswehr.